Dvojnásobný kulturní zážitek si po nadcházejícím víkendu odnesou turisté, kteří se rozhodnou navštívit bučovický zámek. V červnu se sice jeho brány lidem zavírají už ve čtyři odpoledne, pro sobotu to ovšem neplatí. Úderem sedmé hodiny večer ho ovládnou upíři a svým představením obohatí prohlídkovou trasu.

„Půjde o noční prohlídky zámku komponované jako kostýmované divadelní představení. Začátek první je v sedm hodin večer, následovat budou v každou další celou hodinu až do jedenácti v noci. Zájemci si můžou vstupenky rezervovat na pokladně zámku na čísle 517 383 135," lákala kastelánka bučovické památky Jana Burianková.

Kulturu přímo v názvu pak má akce, která se bude konat také v sobotu, ale v Kobeřicích u Brna. Organizátoři ji pojmenovali Kulturní sobota. Odehrávat se bude na návsi, v případě nepříznivého počasí v sokolovně. Hudbu zajistí dechová kapela Svatobořáci. Program zahájí krojovaný průvod, který vyjde ve dvě hodiny odpoledne od obecního úřadu. Na závěr se bude konat zábava, která začne v osm hodin a její součástí bude i ochutnávka vín.

V Ježkovicích pak nejenom že budou žít kulturou, sobota u nich bude patřit také sportu. Obec bude slavit osmdesát let trvání fotbalu. Kromě toho přivítá i místní rodáky a připomene si desáté výročí svěcení obecních insignií. Chybět nebude ani večerní zábava, a to se skupinou Q-styl.

Pro mladší ročníky a všechny příznivce taneční hudby bude jako dělaná sobotní akce v Sokolském domě ve Vyškově, kde se bude rovněž slavit. Jubilantem bude taneční skupina N-Yoj! slavící první kulaté výročí. „Program začne o půl páté odpoledne a půjde o závěrečnou show k našemu desátému výročí. Diváci se můžou těšit na různá vystoupení, představí se například tanečnice, která je v kategorii dětí nominovaná na mistrovství Evropy i světa," přiblížila za N-Yoj! Eva Kellner Fialová.

Kdo tíhne spíš k tradicím, neměl by si nechat ujít nedělní jarmark v Rousínově. Do města se sjede spousta řemeslníků, kteří nejenže budou nabízet svoje zboží, ale předvedou i ukázky výroby. „Návštěvníci dokonce dostanou možnost si některá řemesla vyzkoušet na vlastní kůži. Přijedou i řemeslníci ze spolupracujících místních akčních skupin, a to ze Strážnice a Slavkova u Brna," přiblížila koordinátorka projektu Za tradicí moravského venkova Místní akční skupiny Společná cesta, jehož součástí je i jarmark v Rousínově, Barbora Mikysková.

Na trhu se objeví například sedláři, pekaři, včelaři, výrobci hanáckých kraslic, keramiky, lidových ornamentů, šperků i košů z pedigu.

Tradici dnes budou ctít i ve Slavkově u Brna, který se stane dějištěm už 11. babských hodů. Akce začne ve dvě hodiny odpoledne, kdy dojde k předání babského práva u radnice, následovat bude průvod a jízda městem a zvaní na hody. Od půl osmé večer se pak v sále Společenského centra Bonaparte uskuteční taneční zábava. Hrát bude kapela Sebranka.

Přestože Mezinárodní den dětí byl už před čtrnácti dny, oslavy k této příležitosti jsou stále ještě aktuální. Třeba v Kozlanech. Děti, které se dnes chtějí přijít pobavit do areálu obecní zahrady, si musejí přivstat. Oslava začne o půl deváté ráno. Těšit se ovšem můžou na bohatý program. Představí se šermíři, nebudou chybět ukázky dobového ležení, přijedou i koně ze stáje Manner a také hasiči s pěnou.