Podle dat z ministerstva vnitra k prvnímu lednu bydlelo v Šakvicích 1 465 lidí. Za poslední rok to je nárůst o půldruhého procenta. Nad tisíc obyvatel patří v tomto ukazateli ke špičce žebříčku jižní Moravy.

Oprava mostu je obvykle spojena s velkým omezením dopravy. Jako na silnici I/52 před mostem u Brodu nad Dyjí na Břeclavsku. Ilustrační foto
Miliony do lepších silnic v Brně. Opraví se především havarijní mosty

Co za tím je? Podle starostky Vesnice roku 2013 Jihomoravského kraje obec nabízí vše potřebné starším i mladým. Za nejvýznamnější bere výstavbu rodinných domů z posledních let a zasíťování dalších pozemků.

„Vytvořili jsme nová stavební místa. Přiznávám, že kritéria a ceny jsme nastavili tak, že jsme upřednostnili lidi do šestatřiceti let a mladé rodiny,“ uvedla Dirgasová. Představitelé obce nechtěli, aby pozemky skoupili movitější Pražané nebo Brňané a postavili tam chalupy na pronájem.

Nejvyšší procentuální nárůst v okresech (nad 1000 ob.)

Obec/ nárůst/ počet k 1.1. 2021/ 1.1: 2020

Rebešovice (Brněnsko) +2,3 % 1 011/ 988
Šakvice (Břeclavsko) +1,5 % 1 465/ 1 444
Hodějice (Vyškovsko) +1,8 % 1 038/ 1 020
Čejč (Hodonínsko) +1,2 % 1 247/ 1 232
Nový Šaldorf – Sedlešovice (Znojmo) +1,2 % 1 605/ 1 586
Lipůvka (Blanensko) +1,1 % 1 365/ 1 350

Brno a okresní města

Absolutní přírůstky/úbytky obyvatel

Znojmo +33 obyvatel (+0,1 %)
Brno -45 ob.
Hodonín -46 ob.
Blansko -51 ob.
Břeclav -66 ob.
Vyškov -70 ob.

Vesnice nedaleko novomlýnských nádrží těží také z výborné dopravní dostupnosti do Brna, Hustopečí a Břeclavi nebo potřebných služeb včetně lékaře.

Zatímco řada jiných obcí bojuje s kapacitou míst v mateřské škole, Šakvičtí jich mají dostatek. „V září jsme otevřeli již třetí třídu. A po dlouhých letech jsme obnovili druhý stupeň základní školy,“ zmínila ředitelka Lenka Havelková.

Podpora rodin se projevila. Narození občánci už před pandemií převýšili počet zemřelých.

„Loni a zvlášť na začátku roku ale v obci zemřelo o něco více lidí. Jak to ovlivňuje covid, nedokážu říct,“ podotkla Dirgasová.

Obyvatel ale nepřibylo jen Šakvicím. Například Rebešovice na Brněnsku překonaly na začátku roku historický milník jednoho tisíce obyvatel. Podle dat ministerstva vnitra měly jeden z nejvyšších procentuelních přírůstků - 2,3.

Potěšující, byť ne velký nárůst obyvatel za minulý rok zaznamenaly i další větší obce na Brněnsku, jako Pohořelice, Vranovice, Drásov, Ořechov či Oslavany. Naopak okresní města jižní Moravy stagnovala. Mimo červená čísla bylo jen Znojmo, přibylo třiatřicet obyvatel.