Soutěže se účastnilo čtrnáct dívek z různých koutů republiky. „Byla mezi námi i jedna Vietnamka. Já jsem se přihlásila sama, protože jsem si říkala, že každá zkušenost je dobrá," uvádí sympatická manikérka, která se na mistrovství připravovala poctivě asi čtrnáct dní.

Nebyla na to však sama, v její branži to ani jinak nejde. „Přišla jsem domů z práce a nacvičovala. Hodně mi u toho pomáhaly kamarádky. Zkoušela jsem si totiž na nich, co jsem vymyslela, a ony mi pak říkaly, co mám změnit, jaké barvy použít a podobně," popisuje vítězka celorepublikové soutěže.

Své zálibě se přitom věnuje docela krátce. Nehtovým designem se začala zabývat před pěti lety. „V roce 2008 jsem si pak udělala kurz. Od té doby se každoročně přihlašuji na mistrovství v klasické modeláži s francouzskou manikúrou. Letos jsem zkusila jinou soutěž, a to Mistrovství České republiky Profi Nail Studio Cup 2012, jejhož tématem byly studiové nositelné nehty. Zkrátka takové, s jakými by se dívka nebo žena nestyděla vyjít na ulici a zároveň by jí nebránily v běžném životě," vysvětluje Kuběnová.

Při startu jí prý pěkně cloumala nervozita. „Klepaly se mi ruce, ale po pár minutách jsem se uklidnila. Soutěž byla časově omezená. Musela jsem zvládnout vymodelovat nehty a namalovat zdobení za dvě a půl hodiny. Stihla jsem to asi pět minut před koncem. A říkala jsem si, že se mi povedly," vypráví mladá nehtařka.

Výhru ovšem nečekala, takže měla ohromnou radost. „Přesvědčilo mě to, že se mi opravdu povedly," směje se mladá žena. Doba, kterou věnovala vítězným nehtům, však je na její poměry dlouhá. Když totiž dělá nehty svým kamarádkám a zákaznicím, tak dlouho jí to netrvá. Hodně totiž záleží na náročnosti vzoru. „Průměrně mi jedna dívka zabere přibližně hodinu a půl čistého času," podotýká Kuběnová.

A dodává, že se jí ještě nikdy nestalo, že by od ní zákaznice odcházela nespokojená. „Během práce mi říkají, jak by si to představovaly. Ale je pravda, že někdy musím udělat takové nehty, které se mi vyloženě nelíbí. To je ovšem o vkusu každé zákaznice, já ji samozřejmě nepřesvědčuji," svěřuje se manikérka.

Modeláž nehtů je obecně vnímaná jako odvětví pro ženy. Kuběnová nemá ovšem jen dámské zákaznice. Chodí k ní i muži. „Těm ale nelakuji nehty, dělám jim parafínové zábaly nebo takzvaný p-shine, jinak se tomu říká japonská manikúra. Výsledek je takový, že nehty jsou krásně lesklé a obohacené o vitamíny," vysvětluje Kuběnová.

A co by to bylo za nehtovou designérku, kdyby nešla příkladem. Její práci tak můžou zákaznice obdivovat a hodnotit, kdykoli se s ní potkají. „Manikúru si dělám sama. Trvá mi to zhruba čtyři hodiny. Určitě by bylo lepší zajít si jinam, musela bych ale vědět, že ta nehtařka je opravdu dobrá. A zatím jsem na takovou, která by mě zaujala a vyhovovala by mi, nenarazila," uzavírá Kuběnová.