VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejlépe je nechat švestky přemrznout, vzkazuje zkušený palič

Olšany /FOTOGALERIE/ – Musí se dělat srdcem. Alespoň to je podle obyvatel Olšan ten nejlepší recept na výbornou pálenku. Jak se to jejich kamarádům a známým podařilo, zjišťují v sobotu odpoledne na jedenáctém ročníku koštu slivovice. Před nimi je ochutnávka čtyřiapadesáti vzorků nejen pravé slivovice ze švestek, ale i pálenky z hrušek, meruněk, jablek, třešní i méně obvyklého ovoce.

29.1.2017
SDÍLEJ:

V Olšanech se lidé už pojedenácté setkali na koštu slivovice. O kvalitní vzorky nebyla nouze. Leckteří mezi nimi dokonce ani nemohli poznat ty své.Foto: DENÍK/Alena Grycová

Kromě hodnocení jednotlivých vzorků mají účastníci za úkol v anonymně označených lahvích rozeznat i vlastní. Například Antonín Daněk z Olšan hledá svoji meruňku a švestku. „Loni jsem měl tři vzorky a všechny je poznal. Letos je to horší, jsem nachlazený, takže mi připadají všechny stejné. Začal jsem meruňkou, těch je osm a tam bych si ji poznat mohl. Ale švestek je dvaadvacet a tam už je to problém. Kromě asi tří, kde jsem si jistý, že moje nejsou, váhám," přemítá Daněk.

A podobně je na tom i Radek Chromý, který dorazil z Holubic. „Máme tady s manželkou pět pálenek, švestky, třešni a špendlík. Některé vzorky musím ochutnat i dvakrát. Není to tím, že bych se od nich nemohl odtrhnout, ale hledám své a u některých si nejsem jistý. Naštěstí máme zpětnou vazbu, hodnotící lístky nám pořadatelé po sečtení vrátí zpět. Takže se můžu podívat, jestli jsem tipoval správně," říká Chromý, který olšanský košt navštěvuje pravidelně. „Stejně jako u nás v Holubicích má příjemnou a přátelskou atmosféru," vyzdvihuje.

KVALITA ROSTE

Pravidelným návštěvníkem olšanské akce je i Daněk. Z jedenácti ročníků byl na deseti. „Slivovici mám totiž rád. A navíc si cením toho, že se zapojují a zajímají i mladí," vysvětluje. Za ty roky sleduje i rostoucí kvalitu pálenky. „V prvních ročnících to vypadalo, že každý donesl, co kde sehnal, část měla dokonce žlutou barvu. K některým jsem čuchl a ani jsem je nepil. Za to letos jsou opravdu úžasné, zvlášť švestky," podotýká Daněk.

Sám fialové ovoce nejraději sbírá, až když přejde mrazem. „Má pak v sobě dost cukernatosti a do základu už se nemusí přidávat cukr. Z toho je totiž cítit lihovina, ostrost. Nejlepší je založit mač bez něj a nechat ho pořádně vykvasit. Chuť podtrhne i to, pokud má člověk na kvašení dřevěné sudy. Dnes jsou bečky plastové, a když je má někdo nové, jde to cítit," přibližuje Daněk.

A jak doplňuje další obyvatel Olšan Zdeněk Libánek, důležité je použít také co nejkvalitnější ovoce. Mluví ze zkušeností, pálí už řadu let. „Když mi bylo pětadvacet, zasadil jsem švestky a jabloně. Teď už dvacet let sklízím ovoce. Doma mám řadu různých pálenek, mohl bych donést klidně tak třicet čtyřicet vzorků," informuje Libánek s tím, že jeho volba letos padla na jednu slivovici a dvě jablkové pálenky. „Loni jsem si je poznal, a doufám, že i letos. Věřím si hlavně u druhých jmenovaných, vyrobil jsem je totiž z panenských jablíček, která jsou krásně aromatická," sděluje Libánek.

Dokáže ale uznat i kvalitu u jiných soutěžících. „Například můj soused tady má vynikající švestku a právě pan Daněk má skvělou slivovici každým rokem," oceňuje Libánek.

VYPÁLILI I Z DŘÍNU

Kromě klasických vzorků můžou příchozí překvapit i netradiční chutě. Mezi ostatními jsou totiž ukryté i pálenky ze šípku, kdoule nebo třeba dřínu. „Nemám ponětí, jak je majitelé zvládnou vyrobit, je to velmi nezvyklé. Některé vzorky ale nejsou výjimečné jen ovocem, ale i původem. Dorazily k nám třeba od Uherského Hradiště, ale i z Čachtic ze Slovenska," usmívá se organizátor akce Arnošt Ohli mladší.

Také on se zapojil do pátrání po své vlastní slivovici. „Sice mám klíčovací tabulku, ale nedívám se do ní, chci se pobavit stejně jako ostatní," říká Ohli. I on už se odchází zařadit mezi ostatní hosty, kteří vzorky známkují jako ve škole. Jedničku dostávají jen ti nejlepší. Po sečtení pak na vítěze čeká i odměna. Uzeniny a zabijačkové speciality.

Autor: Alena Grycová

29.1.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Montážní dělník 15 000 Kč

Montážní dělníci výrobků z ostatních materiálů Montážní pracovník/ce. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 21000 kč. Volných pracovních míst: 29. Poznámka: Požadavky: vzdělání nerozhoduje, manuální zručnost, dobrý zdravotní stav-práce vestoje, Popis práce: pracovní doba 6-14:30 hod, Zaměstnavatel nabízí: příspěvek na stravování, jídelna v závodě, moderní prostředí, Kontakt: Ing. Petra Durajová, tel: 517 300 161, e-mail: pdurajová@edpsro.cz, doba k zastižení Po-Čt, 8-11 hod. Pracoviště: European data project s.r.o. - komořany, 683 01 Rousínov u Vyškova. Informace: Petra Durajová, +420 517 300 161.

Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Pracovník ostrahy 18 000 Kč

Pracovníci ostrahy, strážní Ostraha prodejny. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: Požadavky: vzdělání nerozhoduje, příjemné vystupování, zodpovědnost, spolehlivost, dochvilnost, Popis práce: PP na dobu neurčitou, vhodné i pro OZP, Kontakt: Šromová Martina, tel.: 731 988 699, Po-Pá 9-15 hod. Pracoviště: Pharm invest s.r.o., vyškov, Cukrovarská, č.p. 492, 682 01 Vyškov 1. Informace: Martina Šromová, +420 731 988 699.

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Učitel základní školy 22 000 Kč

Učitelé na 1. stupni základních škol (kromě v přípravných třídách základních škol) Učitel/ka 1. stupně ZŠ. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POŽADAVKY: vzdělání VŠ v magisterském oboru učitelství pro 1. stupeň ZŠ, znalost AJ vítána, POPIS PRÁCE: PP na dobu určitou s možností prodloužení, vhodné i pro absolventy, KONTAKT: tel: 776 204 479, e-mail: skolarostenice@seznam.cz. Pracoviště: Základní škola rostěnice-zvonovice, 682 01 Vyškov 1. Informace: Romana Bártová, .

Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 18 000 Kč

Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) Zedník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Požadavky: vzdělání vyučení, praxe výhodou, dobrý zdravotní stav, Popis práce: pracoviště Komořany + ČR, vhodné i pro absolventy , Zaměstnavatel nabízí: příspěvek na stravování, jídelna v závodě, moderní prostředí, Kontakt: Ing. Petra Durajová, tel: 517 300 161, e-mail: pdurajová@edpsro.cz. Pracoviště: European data project s.r.o. - komořany, 683 01 Rousínov u Vyškova. Informace: Petra Durajová, +420 517 300 161.


Videosouhrn 13. srpna 2018

Požár v Kutné Hoře a veřejné záchodky místo hudby pro Třebíč: videa dne

Studentské koleje. Ilustrační foto.

Obsazeno, zní z kolejí univerzit. Zaplnily je zvyšující se ceny za pronájmy bytů

Mladý motorkář zachránil srnu, ale havaroval

Vyškovsko – S lehkým zraněním skončil po havárii sedmnáctiletý motocyklista v pondělí po jedné hodině v noci. „Mezi Nemoticemi a Mouchnicemi mu při jízdě táhlou zatáčkou vběhla do cesty srna. Mladík začal intenzivně brzdit, dostal smyk a havaroval,“ informovala policejní mluvčí Alice Musilová.

Botička na autě? Řidiči si ji nasazují sami. Jako ochranu proti zlodějům

Břeclav – Dostat se do cizího auta nedělá zlodějům problém a řidiči o tom vědí své. V Břeclavi si proto někteří z nich při ochraně vozu vzali za vzor strážníky. „Hodně lidí si tu začalo dávat na auta svoje botičky. Vídám je v ulicích za Steak Housem. Kolem Staré Břeclavi totiž loni mizelo jedno auto za druhým. Jestli se to teď zlepšilo, nevím, ale neslyšela jsem o nikom, komu by ho nedávno ukradli,“ prozradila břeclavská obyvatelka Denisa Martanová.

Musíme být odvážnější, burcuje trenér rousínovských fotbalistů Kovanda

Rousínov – Soupeř fotbalistů Tatranu Rousínov v úvodním kole nového ročníku krajského přeboru Start Brno je sice nováčkem soutěže, ale netají, že by ke třem postupům v posledních třech letech rád přidal i čtvrtý. Odpovídá tomu i výrazné posílení. Výhra nad Rousínovem pak 4:0 potvrzuje, že ambice jsou podložené kvalitou. „Start bude hrát na špici, ale stejně si myslím, že jsme mu měli vzdorovat víc,“ říká trenér Tatranu Tomáš Kovanda v rozhovoru o utkání.

Představí vzpomínky Němců ze Znojemska na konci války

Znojmo – Sebrané vzpomínky německých obyvatel Znojemska na konec války a odsun představí v úterý ve Znojmě zástupci Jihomoravského svazu sudetských Němců a znojemského Okrašlovacího spolku.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT