VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejlépe je nechat švestky přemrznout, vzkazuje zkušený palič

Olšany /FOTOGALERIE/ – Musí se dělat srdcem. Alespoň to je podle obyvatel Olšan ten nejlepší recept na výbornou pálenku. Jak se to jejich kamarádům a známým podařilo, zjišťují v sobotu odpoledne na jedenáctém ročníku koštu slivovice. Před nimi je ochutnávka čtyřiapadesáti vzorků nejen pravé slivovice ze švestek, ale i pálenky z hrušek, meruněk, jablek, třešní i méně obvyklého ovoce.

29.1.2017
SDÍLEJ:

V Olšanech se lidé už pojedenácté setkali na koštu slivovice. O kvalitní vzorky nebyla nouze. Leckteří mezi nimi dokonce ani nemohli poznat ty své.Foto: DENÍK/Alena Grycová

Kromě hodnocení jednotlivých vzorků mají účastníci za úkol v anonymně označených lahvích rozeznat i vlastní. Například Antonín Daněk z Olšan hledá svoji meruňku a švestku. „Loni jsem měl tři vzorky a všechny je poznal. Letos je to horší, jsem nachlazený, takže mi připadají všechny stejné. Začal jsem meruňkou, těch je osm a tam bych si ji poznat mohl. Ale švestek je dvaadvacet a tam už je to problém. Kromě asi tří, kde jsem si jistý, že moje nejsou, váhám," přemítá Daněk.

A podobně je na tom i Radek Chromý, který dorazil z Holubic. „Máme tady s manželkou pět pálenek, švestky, třešni a špendlík. Některé vzorky musím ochutnat i dvakrát. Není to tím, že bych se od nich nemohl odtrhnout, ale hledám své a u některých si nejsem jistý. Naštěstí máme zpětnou vazbu, hodnotící lístky nám pořadatelé po sečtení vrátí zpět. Takže se můžu podívat, jestli jsem tipoval správně," říká Chromý, který olšanský košt navštěvuje pravidelně. „Stejně jako u nás v Holubicích má příjemnou a přátelskou atmosféru," vyzdvihuje.

KVALITA ROSTE

Pravidelným návštěvníkem olšanské akce je i Daněk. Z jedenácti ročníků byl na deseti. „Slivovici mám totiž rád. A navíc si cením toho, že se zapojují a zajímají i mladí," vysvětluje. Za ty roky sleduje i rostoucí kvalitu pálenky. „V prvních ročnících to vypadalo, že každý donesl, co kde sehnal, část měla dokonce žlutou barvu. K některým jsem čuchl a ani jsem je nepil. Za to letos jsou opravdu úžasné, zvlášť švestky," podotýká Daněk.

Sám fialové ovoce nejraději sbírá, až když přejde mrazem. „Má pak v sobě dost cukernatosti a do základu už se nemusí přidávat cukr. Z toho je totiž cítit lihovina, ostrost. Nejlepší je založit mač bez něj a nechat ho pořádně vykvasit. Chuť podtrhne i to, pokud má člověk na kvašení dřevěné sudy. Dnes jsou bečky plastové, a když je má někdo nové, jde to cítit," přibližuje Daněk.

A jak doplňuje další obyvatel Olšan Zdeněk Libánek, důležité je použít také co nejkvalitnější ovoce. Mluví ze zkušeností, pálí už řadu let. „Když mi bylo pětadvacet, zasadil jsem švestky a jabloně. Teď už dvacet let sklízím ovoce. Doma mám řadu různých pálenek, mohl bych donést klidně tak třicet čtyřicet vzorků," informuje Libánek s tím, že jeho volba letos padla na jednu slivovici a dvě jablkové pálenky. „Loni jsem si je poznal, a doufám, že i letos. Věřím si hlavně u druhých jmenovaných, vyrobil jsem je totiž z panenských jablíček, která jsou krásně aromatická," sděluje Libánek.

Dokáže ale uznat i kvalitu u jiných soutěžících. „Například můj soused tady má vynikající švestku a právě pan Daněk má skvělou slivovici každým rokem," oceňuje Libánek.

VYPÁLILI I Z DŘÍNU

Kromě klasických vzorků můžou příchozí překvapit i netradiční chutě. Mezi ostatními jsou totiž ukryté i pálenky ze šípku, kdoule nebo třeba dřínu. „Nemám ponětí, jak je majitelé zvládnou vyrobit, je to velmi nezvyklé. Některé vzorky ale nejsou výjimečné jen ovocem, ale i původem. Dorazily k nám třeba od Uherského Hradiště, ale i z Čachtic ze Slovenska," usmívá se organizátor akce Arnošt Ohli mladší.

Také on se zapojil do pátrání po své vlastní slivovici. „Sice mám klíčovací tabulku, ale nedívám se do ní, chci se pobavit stejně jako ostatní," říká Ohli. I on už se odchází zařadit mezi ostatní hosty, kteří vzorky známkují jako ve škole. Jedničku dostávají jen ti nejlepší. Po sečtení pak na vítěze čeká i odměna. Uzeniny a zabijačkové speciality.

Autor: Alena Grycová

29.1.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Administrativa - Administrativa Recepční 16 500 Kč

Recepční (kromě recepčních v hotelích a dalších ubytovacích zařízeních) Recepční. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 16500 kč, mzda max. 18500 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Ahoj hledáme právě Tebe! Chyť příležitost a ozvi se. O své zaměstnance se staráme. Přijď na nezávazný pohovor. , Požadavky: vzdělání vyučení, Popis práce: PP na dobu neurčitou nebo DPP na dlouhodobou spolupráci, úvazek možný plný nebo zkrácený 30 hod/týden, vhodné i pro absolventy , Zaměstnavatel nabízí: benefity nad rámec mzdy , Kontakt: Urbánek Tomáš Bc., tel.: 739 201 716. Pracoviště: Zlatá hvězda spol. s r.o. - provozovna tučapy, 683 01 Rousínov u Vyškova. Informace: Tomáš Urbánek, +420 739 201 716.

Výroba - Výroba Strojírenští technici kontroly kvality, 20 000 Kč

Strojírenští technici kontroly kvality, laboranti Kontroloři strojírenské výroby. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Požadavky: vzdělání SŠ s maturitou se strojírenským zaměřením výhodou, praxe v oboru výhodou, znalost měření, orientace ve výkresové dokumentaci, Popis práce: PP na dobu určitou 12 měsíců s možností prodloužení, jednosměnný až třísměnný provoz, Zaměstnavatel nabízí: příspěvek na stravování, jídelna v závodě, moderní prostředí, Kontakt: Ing. Petra Durajová, tel.: 517 300 161, doba k zastižení Po-Čt, 8-11 hod v Komořanech. Pracoviště: European data project s.r.o. - rousínov, Mlékařská, č.p. 841, 683 01 Rousínov u Vyškova. Informace: Petra Durajová, +420 517 300 161.

Obchod - Obchod Vedoucí prodejny, provozu 18 100 Kč

Vedoucí pracovních týmů v prodejnách Vedoucí prodejny. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18100 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky: vzdělání vyučení, samostatnost, spolehlivost, příjemné vystupování, ochota učit se novým věcem, schopnost vedení malého kolektivu, znalost práce na PC, praxe v oboru podmínkou, Popis práce: PP na dobu neurčitou, nástup možný ihned, Zaměstnavatel nabízí: v případě dojíždění z větší vzdálenosti možnost příspěvku na dopravu, Kontakt: paní Vilimková, tel.: 724 412 896, e-mail: dvilimkova@rosamarket.cz. Pracoviště: Rosa market s.r.o. 001, náměstí Obránců míru, č.p. 34, 682 01 Vyškov 1. Informace: Vilimková, +420 724 412 896.

Řemeslné práce - Řemeslné práce Švadlena 15 000 Kč

Švadleny, šičky, vyšívači a pracovníci v příbuzných oborech Švadledna/krejčí. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Požadavky: vzdělání vyučení, praxe v oboru výhodou, Popis práce: PP na dobu neurčitou, úvazek možno plný i zkrácený 30 hod/týden, vhodné i pro absolventy, šití-zejména cyklistického oblečení, bližší informace při osobní schůzce, Zaměstnavatel nabízí: čtvrtletní prémie, příspěvek na obědy, Kontakt: Ďuriš Daniel, tel.: 728 419 108, Po-Pá 7:30-15 hod, e-mail: d.duris@euromoda.vyskov.cz. Pracoviště: Euromoda, spol. s r.o. - provozovna, Tovární, č.p. 699, 682 01 Vyškov 1. Informace: Daniel Ďuriš, +420 728 419 108.


Den Země bavil v sobotu děti i dospělé na Kraví hoře.

Pohladí zvířata, zasadí strom. Lidé na jižní Moravě oslaví Den Země

Ilustrační foto.

Komín nebo střecha. Stará hasička dostane i nová vrata

Na dálnici hořelo auto, nejspíš kvůli technické závadě

Topolany – Na 235. kilometru dálnice D1 u Topolan začalo hořet auto. Na místo dojeli hasiči a požár hasili dvěma vodními proudy. „Podobné požáry většinou vznikají kvůli nějaké technické závadě auta,“ vysvětlil mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Akrobacie s hlavou v kanálu, záchrana bobra a pohřeb motorkáře: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 19. dubna 2018.

Jak se dostat k obchodu? Přechod v Bučovicích je nebezpečný

Vyškovsko, Blanensko – Cestu Marie Dokoupilové z Bučovic za nákupy provází obavy. Hlavně kvůli řidičům, kteří při odbočování na parkoviště k obchodu Penny Market přehlíží přechod pro chodce. „Už několikrát se mi stalo, že auta jezdí sem a tam a nerespektují přechod, vůbec se na chodce nedívají,“ postěžovala si žena.

Je libo infrasaunu či masáže? Bučovický bazén rozšíří nabídku, vyberou ji lidé

Bučovice - Solná jeskyně, parní sauna, zastřešení ochlazovacího bazénu nebo akustické odhlučnění. Takové možnosti vylepšení krytého bazénu v Bučovicích na Vyškovsku nabízí lidem tamní radnice.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT