Na cestu z Brna na Svitavy po silnici I/43 si doposud řidiči ve špičce museli vyhradit více času. Od soboty tam navíc kvůli dvoutýdenní opravě u křižovatky na Kuřim budou dopravu řídit policisté a semafory. „Tak to je konečná,“ povzdychl si Filip Jimramovský z Boskovic. Šoféři se zdrží i na dalších místech kraji.

Policisté upozornili, že úsek u Kuřimi nelze efektivně objet. „Kromě řízení dopravy budou poblíž další hlídky, které zasáhnou v případě potíží,“ ujistil policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Nová zoo do Brna přenese severní pól
Brněnská zoo ukáže sněžné levharty i modré ovce. Návštěvníci snadněji zaparkují

Omezení pokračují také na dálnici D1. Jižní Moravy se týká úsek mezi Ostrovačicemi a Devíti Kříži na Brněnsku. „V zúžení platí nejvyšší povolená rychlost osmdesát kilometrů v hodině. Komplikace nastávají obvykle v pátek ve směru z velkých měst a v neděli naopak či při nehodě,“ připustil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Studecký.

Že záleží na správném načasování, potvrdil i řidič Vojtěch Vortel. „Občas jsou i zúžené úseky rychle průjezdné, ale pokud člověk chytne špičku nebo nehodu, tak to je vážně smůla,“ řekl.

Vodojemy pod Žlutým kopcem v Brně.
Otevřou první z unikátních vodojemů pod Brnem. Nabídnou ho filmařům z Hollywoodu

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍKJemu i ostatním se však podle Studeckého už na konci roku uleví. „Na podzim dokončíme čtyři úseky a za rok zbylé tři včetně jihomoravského,“ ujistil. Na dálnici D2 se řidiči letos přes léto nezdrží.

Už od minulého týdne ale projíždí kyvadlově třeba přes Hodonín. „Začali jsme na silnici I/55 s opravou povrchu, na kterou na konci července navážeme rekonstrukcí mostů. Ta potrvá do konce listopadu. V červenci také začneme s opravou silnice I/52 u mostu přes nádrž Nové Mlýny. Chceme využít skutečnosti, že cesta je stejně zavřená,“ oznámila za státní silničáře Lucie Trubelíková.

Výstava internetového umění v brněnském Semilasse.
Sprosťárny, nekorektní humor v Brně. Autor Oprásků přišel v kostýmu Zmikunda

Objížďkou přes náměstí musí ještě několik dní projíždět auta v Letovicích na Blanensku. V polovině července na silnici I/43 skončí dvouměsíční oprava kruhového objezdu. „Lidé nadávali, ale teď už jen počítají dny do konce. Náměstí není stavěné na to, aby tam denně projížděly desítky kamionů,“ prohlásil starosta Petr Novotný.

Se zdržením musí řidiči v létě počítat také na silnici I/50 u Nesovic, I/54 u Moravského Písku nebo I/55 u Břeclavi.