Vychutnat si v hospodě pivo bez pálení očí a dusivých oblaků kouře? Ve Vyškově kromě krátké polední pauzy nemožná věc. V okresním městě není žádný nekuřácký podnik.

Nikotinu holdují hosté už i v dosavadním jediném nekuřáckém útočišti: nekuřácké kavárně Nova Cafe v Tyršově ulici. „V nekuřácké kavárně na Tyršovce se už dnes taky kouří. Nechodil tam prý dostatek hostů,“ potvrdila vedoucí oddělení hygieny výživy vyškovské pobočky krajské hygienické stanice Irena Pospíšilová.

Někde musejí odpůrci tabáku oželet čistý vzduch bez cigaretového dýmu i v době obědů. Třeba v restauraci U Piráta se na vyhrazených místech smí kouřit i přes poledne. Jednotlivé prostory jsou ale oddělené spíš opticky než stavebně. Záleží ale na každém, do které restaurace se na oběd vypraví. „Jsem nekuřák a celkem mi vadí, že ob dva stoly někdo potahuje. Ale je to můj problém, měl jsem jít jinam,“ svěřil se na obědě v této restauraci Tomáš Klec.

Restaurace v Besedním domě vychází vstříc jak těm, kteří si chtějí vychutnat oběd bez cigaretového odéru, tak těm, kteří si po jídle rádi zapálí. Nekuřákům je však kromě první stravovací části restaurace k dispozici také uzavřený salonek. Zcela samostatnou místnost pro nekuřáky má také restaurace Letiště, Chalupa U městské brány a Selský dvůr. V době oběda se nesmí kouřit také v restauracích U Anděla, Kojál, U Krkavců a v Nádražní restauraci. Necelý rok otevřená pizzerie Acapulco na Masarykově náměstí se podřídila přání svých stálých klientů a alespoň v době obědů změnila „status“.

Z částečně nekuřácké na nekuřáckou. Kdo cigaretám nefandí, může po zbytek dne v pizzerii přijmout místo v části vyhrazené pro nekuřáky. „I v nekuřácké části máme ventilátory, když dým od kuřáků zabloudí až tam,“ zdůraznila provozní podniku Kateřina Knichalová.

Nekuřáckým hostům restaurací nepomůže ani zákon. Ten totiž provozovatelům ukládá pouze povinnost označit svůj podnik jako kuřácký nebo nekuřácký, a to až od příštího roku. Majitelům hospod to vyhovuje. Bojí se totiž, že by se přísná omezení projevila na jejich ziscích. „Nejsem pro zákaz kouření. Myslím si, že by poklesly tržby, chodilo by míň lidí,“ odhadovala pracovnice penzionu Chalupa U městské brány Miluše Kubíková. Většina hostů si podle ní ke skleničce neodpustí cigaretu.

Díky tomu, že se v restauracích kouří takřka neomezeně, trpí zdravotními riziky nadměrně také personál. Často je s tím smířený. Například číšník z hospody U dvou krkavců sám přestal kouřit, ale dýmící štamgasty vnímá jako neměnný fakt. „Občas mě štípou oči, ale jinak je mi to jedno,“ svěřil se Radek Čech.

V současnosti platný zákon i schválená novela hrají do karet všem kuřáckým zařízením. „Nekuřáci jsou tímto zákonem znevýhodněni,“ zhodnotila Irena Pospíšilová z vyškovské pobočky krajské hygienické stanice.
Čistě nekuřácká provozovna by podle ní pravděpodobně mohla vzniknout jen tam, kde by vyšel zájem zdola, tedy od zákazníků.