Opravy vyjdou na zhruba tři sta tisíc korun. „Cena ještě není finální, projektant na dokumentech stále pracuje. Celá akce je ovšem závislá na tom, zda získáme dotaci z Jihomoravského kraje, to je pro nás rozhodující," upozornil starosta Nemochovic Lubomír Hofírek.

Na dotacích pak stojí i druhá etapa oprav nemochovického kulturního domu. Také v jeho případě začaly práce už loni. Zahrnovaly zejména sanaci zdiva a úpravy sklepních prostor. Vyšly na zhruba sedm set tisíc korun.

Rozhodnou dotace

Přibližně stejnou částku si pak vyžádají také zásahy letošní. „Chceme se zaměřit například na fasádu, klempířské práce i rekonstrukci toalet a dalšího sociálního zařízení. Žádáme o dotace kraj i ministerstvo pro místní rozvoj, tak uvidíme, jestli nám ji přiznají," zmínil Hofírek.

Kulturní dům občas navštíví například Vlasta Šikulová. „S postupem oprav jsem spokojená a vůbec s tím, jak vedení obce do Nemochovic investuje. Pro vylepšení dělají hodně," pochválila žena.

Jedním z důležitých úkolů je pro obec i pokračování ve zvelebování lokality v nové zástavbě. Zastupitelé vyhradili půl milionu na tamní výstavbu kanalizace. „Zaplatíme ji z vlastních zdrojů. Na plynovod ale zatím nejsou peníze. Rozvod plynu a vody totiž vyjde dohromady na zhruba milion tři sta tisíc korun. Nejsou ale vypsané dotace," odůvodnil, proč se do plynovodu zatím nepustí.

Obyvatelé Nemochovic se dočkají také příjemnější chůze po dalším z chodníků. Letos má vedení obce v plánu opravit zhruba sto dvacet metrů. „Každoročně se věnujeme určité části vesnice, která to nejvíc potřebuje. Nakoupíme materiál a práce zajišťujeme svépomocí," doplnil starosta.