Vyškov – Jen po porodu, pokud u něj budou, a pak až při propouštění z nemocnice uvidí pyšní tatínci své čerstvě narozené potomky. Alespoň v několika příštích dnech a možná i týdnech. Vyškovská nemocnice bude totiž od čtvrtka pro návštěvy uzavřená. Ve středu o tom rozhodlo její vedení.

„Přestože na Vyškovsko ještě chřipková epidemie nedorazila, nemocnici pro návštěvy uzavřeme. Je pro nás důležité zdraví našich pacientů a vzhledem k zvyšujícímu se počtu virových onemocnění by se mohli lehce nakazit," potvrdila náměstkyně zdravotní péče vyškovské nemocnice Marie Pojezná.

Rozhodně podle ní není vhodné, aby vzhledem k situaci rodiny a známí navštěvovali rodičky a jejich miminka na gynekologicko porodnickém oddělení. „Pokud je tatínek zdravý, u porodu může být, ale na oddělení šestinedělí bude od zítřka vstup až do odvolání zakázaný. Případné výjimky budou záviset na rozhodnutí primáře gynekologického oddělení," poznamenala ve středu vedoucí porodního sálu vyškovské nemocnice Soňa Holcmanová.

Jak dlouho budou mít návštěvy na všechna oddělení zakázaný vstup, Pojezná nedokázala odhadnout. „Bude se to odvíjet od aktuální situace. Samozřejmě budeme v kontaktu s hygieniky," dodala Pojezná.

Podle pracovníků krajské hygienické stanice se zatím na Vyškovsku nedá o epidemii mluvit. „Čísla jsou hraniční a je pravděpodobné, že v dohledné době se ordinace praktických lékařů začnou víc plnit nemocnými s příznaky chřipky nebo akutními respiračními infekcemi," odhadla vedoucí epidemiologického oddělení Krajské hygienické stanice v Brně Renata Vaverková.

Doktoři na Vyškovsku už příliv pacientů s virovými onemocněními zaznamenali. Podle oslovených vyškovských lékařů se jejich ordinace plní v těchto dnech velmi rychle. Nákazy se podle nich šíří zejména v městské hromadné dopravě nebo v dětských kolektivech. „Chodí za mnou především lidé s nemocemi horních cest dýchacích. Těch je skutečně hodně. Klasických chřipek jsem zatím viděl jenom pár. Očekávám nicméně, že se to brzy změní," podotkl vyškovský praktický lékař pro dospělé Oldřich Macháč.

Hlavním příznakem chřipky je náhlá vysoká teplota v rozmezí od 38 do 40 stupňů Celsia doprovázená zimnicí, mrazením, bolestmi svalů, kloubů a velkou únavou. U některých nemocných se může objevit také nechutenství, zvracení, průjem nebo zácpa. Chřipka obvykle trvá pět až sedm dnů, potom začne ustupovat. Únava může přetrvávat i několik dnů až týdnů.

Jako prevenci odborníci doporučují hlavně vyhýbat se místům, kde se koncentruje velké množství lidí. „Pokud nemusejí, neměli by cestovat hromadnou dopravou. Vím, že je to pro někoho zřejmě těžké, ale například je sezona plesů, kterým by se teď každý měl spíš vyhnout," poradila epidemioložka Vaverková.