Je jedním z necelých tří tisíc obyvatel Vyškovska, kteří jsou v evidenci hematologicko – transfuzního oddělení Nemocnice Vyškov. Jejich počet podle slov pracovníků příspěvkové organizace každoročně stoupá. „Počty odběrů vyhodnocujeme pololetně. Za období prvních šesti měsíců loňského roku jsme jich měli 2 869. V letošním prvním pololetí jich bylo o 127 víc," informovala náměstkyně pro zdravotní péči vyškovské nemocnice Marie Pojezná.

Dostatečné zásoby

Že dobrovolníků přibývá, potvrdila i primářka transfuzního oddělení Růžena Závodná. „Mnozí z nich k nám chodí pravidelně, v současné době máme kolem dvou tisíc osmi set registrovaných dárců. Díky tomu také máme dostatečné zásoby a nestává se nám, že bychom v důležitých situacích neměli k dispozici potřebné množství krve," ujistila Závodná.

Krev od dobrovolných dárců nemocnice využívá nejen při transfuzích, ale také při léčbách různých onemocnění, transplantacích nebo operacích. Jak moc důležité dárcovství je, ví třeba Miroslava Biesová z Vyškova. „Krev bych darovala moc ráda, uvědomuji si, jak je potřebná. Mám skupinu s označením nula, která je vhodná pro všechny a je poměrně vzácná. Bohužel stojím na druhé straně, jako příjemce. Jsem totiž chudokrevná. Nedávno jsem například byla na operaci, kde mi museli krev dodávat," svěřila se Biesová.

Ani o dárce se vzácnými krevními skupinami však nemá vyškovská nemocnice nouzi. „Jde o takové, kteří mají záporný Rh faktor. I těch máme dostatek," potvrdila Závodná.

Díky poměrně velkému množství dobrovolníků, kteří chodí stejně jako Čermák darovat krev každé tři měsíce, si oddělení může dovolit poskytovat krev i jiným nemocnicím. „Nejčastěji ji posíláme do Brna. Děláme to zejména tehdy, když tam leží naši pacienti," dodala primářka.

Může ovšem dojít také k situaci, kdy je potřeba víc krve, než je v danou dobu k dispozici. I na to jsou pracovníci transfuzního oddělení připravení a podle slov primářky nedochází k problémům. „Někdy nám nezbývá nic jiného, než registrovaného dárce pozvat. Stává se to při mimořádných okolnostech, jako jsou například těžké operace nebo velmi silné krvácení pacienta," připustila Závodná.

Nováčky vítají

Přestože nemocnice momentálně má dostatečný počet dobrovolníků, další zájemce vždy vítá. Možnost stát se jím ale rozhodně nemá každý. „Dárce musí být nejenom zdravý, ale musí mít také minimálně osmnáct let a vážit víc než padesát kilogramů. Nutné je, aby si s sebou vzal také průkaz totožnosti," uvedla primářka transfuzního oddělení.

Pokud někdo s dárcovstvím váhá například kvůli věku, hranice je poměrně vysoká. „A to do pětašedesáti let. Ženy můžou chodit třikrát ročně, muži pak čtyřikrát," přiblížila Pojezná s tím, že termín vyhrazený pro dobrovolníky je každou středu od šesti do osmi hodin ráno.