Na některých odděleních lékaři nebo primáři chybí dlouhodobě. „Zhruba půl roku sháníme lékaře na oddělení dlouhodobě nemocných. Dlouho také máme vypsané výběrové řízení na pozici primáře centra léčebné rehabilitace. Hledáme i urologa, a to z důvodu výpovědi lékaře," přiblížila právně-personální náměstkyně vyškovské nemocnice Taťána Menoušková.

Problém s chybějícím primářem musela organizace řešit operativně. „Nemůžeme si dovolit mít takovou pozici neobsazenou. V centru léčebné rehabilitace máme zastupujícího primáře Zdeňka Krejčíře. Do výběrového řízení na místo šéfa oddělení se ale přihlásit nechce," krčila rameny Menoušková.

Krejčíř podmínky pro získání primariátu splňuje, nechce ho ovšem přijmout z osobních důvodů. „Do budoucna tento post opravdu zastávat nechci. Do výběrového řízení se zatím nikdo nepřihlásil, takže funkci vykonávám na základě pověření. Už nyní je to pro mě komplikace. Na chod oddělení to nicméně podle mě nemá vliv," zdůraznil lékař.

Oproti loňsku, kdy nemocnici odešlo několik lékařek na mateřskou dovolenou a vedení organizace se muselo vyrovnávat s dlouhodobou pracovní neschopností několika kolegů, se podle ředitelky Věry Seidlové daří stav doplňovat. A proces přijímání lékařů stále pokračuje.

Aby zabezpečili, že se s podobným problémem nebudou potýkat i v budoucnu, dělají nábor lékařů už v době jejich studia. „To se nám v letošním roce vyplatilo. Nové kolegy získáváme na rezidenční místa, v těchto případech dostáváme dotace za jejich vzdělávání. Další výhodou, kterou nabízíme, je třeba smlouva na dobu neurčitou. A pokud lékař nemá kde bydlet, jsme schopní poskytnout mu ubytování, než si najde pronájem," vyjmenovala ředitelka.

Přesto lékaři z vyškovské nemocnice odcházejí. Podle Menouškové to souvisí s blízkostí krajského města. Množství těch, kteří do Vyškova dojíždějí, bydlí právě v Brně. „Kvalifikované a atestované kolegy přebírají fakultní nemocnice. Doktoři většinou nemusejí dojíždět, takže odchod za prací do Brna je pro ně finančně i časově mnohem výhodnější. Zpravidla jde o kolegy z anesteziologicko-resuscitačního oddělení, kteří nás opouštějí. Těch je obecně nedostatek, a tak nám je fakultní nemocnice odebírají," poznamenala Menoušková.