„Kvůli plánované stavbě čističky odpadních vod jsme rozdělili výstavbu chodníků do dvou etap. První z nich začne tento měsíc," slíbil starosta Nemojan Zdeněk Chromý.

O stavbu čističky se Nemojanští snaží čtyři roky, stavební povolení mají už rok hotové. Prodlevu zavinily problémy s pozemky. Teď v obci čekají na vypsání dotačního titulu z ministerstva životního prostředí. „Měli ho vypsat v březnu až dubnu, pořád ale čekáme," informoval Chromý.

Také na Habrovany

Nově nechají Nemojanští postavit pětačtyřicet metrů chodníku směrem na Račice a dalších sto padesát metrů ve směru na Habrovany nedaleko obecního úřadu.

U něj v budoucnu chystají místo pro přecházení na chodník. Ten však položí až v druhé etapě výstavby. „Kratší chodník vedoucí k Račicím je spíš dokončením chodníku, který jsme opravili před zhruba třemi lety. Výstavba bude stát necelý milion korun. Částku musíme zaplatit z rozpočtu obce," poznamenal starosta.

Zmíněná dvě místa se rozhodli nemojanští zastupitelé opravit pro zvýšení bezpečnosti lidí. V úsecích totiž hrozí nebezpečí hlavně pro chodce, kterým nezbývá nic jiného, než se pohybovat po úzké silnici. „Budeme se snažit chodníky dodělat v září nebo říjnu," dodal k závěrečnému termínu prací Chromý.

MARTINA JAROŠOVÁ