Není jediná. Její slova potvrzují i provozovatelé moštáren. Třeba zahrádkáři ze Slavkova u Brna označují letošní sezonu za nejhorší od 70. let. „Co nepomrzlo, do toho se pustily vosy. Jablka nejsou skoro žádná, moštujeme čtvrtinu toho, co v běžných sezonách. Rozhodně proděláme tisíce," řekl předseda Jindřich Sáček.

Ve Slavkově zaplatí členové za kilogram jablek na moštování tři koruny padesát haléřů a nečlenové koruny čtyři. Zájemce ale zahrádkáři lákají na vysokou, až pětasedmdesátiprocentní výtěžnost. „Záleží nejen na odrůdě, ale hlavně na stroji, kterým se jablka lisují," vysvětlil Sáček.

3služby nabízejí na podzim slavkovští zahrádkáři. Kromě moštování i vaření povidel a sušení ovoce. Na to lidé nejčastěji vozí švestky, meruňky a hrušky.

Také v Nemochovicích mají zahrádkáři méně práce než loni. Asi o polovinu. „S nadsázkou se dá říct, že jsme nic nevypěstovali. Mají to na svědomí nejen jarní mrazíky, které zhruba polovinu květů spálily, druhá část jablek je zase silně napadená červy a ze stromů opadávají. Vůbec nezáleží na tom, jestli je člověk stříká proti škůdcům nebo ne. Protože i když má ovoce chemicky ošetřené, stačí, aby jeho soused neměl, a škůdci mu je napadnou také," popsal předseda nemochovických zahrádkářů František Chaloupka.

Loni s kolegy vymoštovali přes čtyři metráky jablek. Nyní mají za sebou jen necelé dva. „Sice ještě něco málo moštovat plánujeme, ale to už číslo nijak výrazně nezvýší," dodal Chaloupka s tím, že jablka lisují především zahrádkářům a obyvatelům z Nemochovic. A to za cenu kolem tří korun za kilo. „Přespolní můžou přijít také, ale pro ty máme o něco vyšší taxu," upozornil předseda.

Na druhou stranu však minimální množství stanovené nemají. „I pokud člověk přijde s kyblíkem s deseti kily jablek, vyteče mu kolem čtyřiceti procent šťávy," vzkázal Chaloupka.

Propad oproti loňsku zaznamenali i v moštárně v Lulči. A to zhruba o pětadvacet procent. „Lidé chodí stejně, ale mají méně jablek. Co se týká kvality, uvnitř to neodhadnu, ale na pohled často nevypadají nijak valně. To však chuti neubírá. I výtěžnost z nich je stejná jako loni, až pětasedmdesát procent," popsal provozovatel lulečské moštárny Marek Popelka. Jak upozornil, sezona moštování právě vrcholí. „Běžně míváme otevřeno až do Martinských hodů, letos asi zavřeme právě i kvůli menší úrodě dřív. Pokud však někdo bude chtít, může nám zavolat a domluvíme se," ujistil Popelka. Za kilo jablek si účtují tři koruny a třicet haléřů.