Rybník založili Nesovičtí na východním okraji Letošova, teď už se břehy začínají zelenat a nádrž se plní vodou. „Minulý měsíc jsme dokončili výsadbu zeleně, tedy trávy a stromů. Dokončovací práce dělníci udělali koncem minulého týdne," řekl starosta Nesovic Vítězslav Reška.

Rybník má obec momentálně v předčasném užívání. „Kolaudovat se bude až po uplynutí dvou let, kdy už bude jisté, že se okolní zeleň dostatečně zakořenila, aby zpevnila břehy," vysvětlil odklad Reška.

Ještě než rybník Nesovičtí zkolaudují, hodlají kolem něj vybudovat odpočinkovou zónu. „Část nákladů na stavbu jsme získali z dotace. Stavbu odpočinkové zóny zvládneme zaplatit z vlastního rozpočtu. Na břeh umístíme lavičky, okolím rybníka povede také cyklostezka. Půjde o cestu zpevněnou makadamem, takže bude vhodná nejen pro cyklisty, ale i pro pěší," dodal Reška.

Rybník vznikl na místě, kde byla nevyužitá podmáčená půda a rostlo tam rákosí. „Lidé tam navíc často vyváželi různé odpady, a takto se tomu povedlo zabránit. I na nově vzniklé cyklostezce bude zákaz vjezdu, aby se do okolí nového rybníka nedostala motorová vozidla," uzavřel starosta.