„Po druhé prohlídce domu, který se nám líbil, jsme domluvili schůzku, kde měla být podepsaná rezervační a smlouva o smlouvě budoucí. Pak jsem ale z náhledu do katastru nemovitostí zjistil, že na domu je nově započaté řízení týkající se zástavního práva od finančního úřadu. Vlastník domu totiž zapomněl zaplatit daň z převodu nemovitosti," prohlásil potencionální kupec David Rohlík.

Při hovoru s makléři byl podle svých slov ujištěný, že podobné věci se stávají a že to rozhodně není problém. Vše mělo být ošetřené ve smlouvě. „Ta byla upravená tak, aby částka, která jde do advokátní úschovy, mohla být použitá na vyplacení zástavního práva s tím, že zbytek dluhu vůči finančnímu úřadu uhradí prodávající ze svých zdrojů," upřesnil zákazník.

Podle asistentky regionálního ředitele a oblastního manažera realitní kanceláře Renaty Tunegové bylo řešení při osobní schůzce v advokátní kanceláři vysvětlené advokátem. „Smlouva byla se všemi účastníky důkladně pročtená a teprve po odsouhlasení smlouvu všechny strany podepsaly," potvrdila za kancelář M&M asistentka.

Po podpisu si rodina začala vyřizovat hypoteční úvěr. Nakonec čekali pouze na to, až prodávající smaže dluh u finančního úřadu. Nedočkali se. „Oni své peníze měli, tak už neměli důvod se starat," je přesvědčený muž.

Ztratili důvěru

K uhrazení dluhu prodávající stranou nedošlo, a tak smlouvu o smlouvě budoucí rodina vypověděla. Dle informací kanceláře firma CK Finance zástavu odstranila a navrhovala zájemcům dál v obchodu pokračovat. Rodina Rohlíkova však už nechtěla. „To už je však dohoda mezi smluvními partnery, za kterou naše společnost nenese žádnou odpovědnost," bránila se Tunegová.

Následně rodina vyzvala jak realitní kancelář, tak prodávajícího k vrácení dlužných částek. „Prodávající nám sdělil, že považuje vypovězení smlouvy za neodůvodněné a neuznává ho. Realitní kancelář nám následně oznámila, že oni udělali vše, k čemu se zavázali, a peníze nám rovněž nevrátí. Náš právník proto nakonec podal žalobu na prodávající stranu. Soudní spor jsme loni v prosinci vyhráli. Máme tak právo na vrácení peněz, které nám dluží prodávající strana. Ta se samozřejmě k ničemu nemá. V průběhu ledna jsme proto byli nucení zahájit exekuční řízení v této věci," popsal nespokojený zákazník.

S výsledkem soudního řízení obeznámili také realitní kancelář M&M. „Opět nám s odvoláním na jeden z bodů rezervační smlouvy oznámili, že peníze jsou jejich a vracet je nebudou," pokrčil rameny Rohlík.

Podle Tunegové závazek realitní kanceláře jako zprostředkovatele spočíval v tom, aby pro prodávajícího obstaral zájemce o koupi nemovitosti a pro kupujícího zajistil uzavření smlouvy. „To bylo naší společností splněné. Domníváme se, že pokud by si smluvní strany dále poskytovaly součinnost, mohl být obchod uskutečněný," doplnila asistentka.