Jednou z postižených byla Hana Vrtíková. „Ze všech ostatních předmětů jsem maturovala na výbornou, proto jsem se přihlásila na Mendlovu univerzitu v Brně. Uspěla jsem, ale teď mi nezbude než čekat na rozhodnutí krajské komise. Jsem hodně zklamaná," prohlásila před měsícem studentka. Nakonec uspěla. „Problém u ní spočíval v tom, že reagovala na výchozí text a ne na nadpis. To nakonec uznala jako polehčující okolnost i komise a studentčina slohová práce tak byla z původní rezolutní nuly ohodnocená pětadvaceti body. Na vysvědčení tak bude mít i z českého jazyka jedničku," oznámil ředitel bučovického gymnázia Jiří Vlček.

Odvolání přineslo své ovoce i v případě studenta, kterému bylo nakonec přičteno pět bodů a celkově dosáhl na trojku. „Bohužel poslední dívka zůstala i po přezkoumání na nule. Celkově se hodnotilo v šesti kategoriích a ona zásadním způsobem podle hodnotitelů nedodržela téma," přiblížil důvody Vlček.

Ani ti studenti, jejichž odvolání prošlo, však ještě nemají vyhráno. „Nově totiž vyvstal problém. Studenti nutně potřebují obdržet vysvědčení, aby se díky němu mohli prokázat při přijetí na novou školu. Zatím nám nezbývá, než čekat na postup Cermatu, který má dokumenty na starosti. Už jsme to řešili i s krajským úřadem, protože jsme z celé situace hodně nervózní. Jedná se o další naprosto zbytečnou komplikaci," uvedl ředitel gymnázia.

Rozčarování škol nad státními maturitami tak trvá dál. „Pevně doufám, že se to změní. Nemůže se opakovat situace, kdy nejlepší studenti propadají a ti průměrní bez problémů procházejí. Slohová práce se navíc ze své podstaty objektivně hodnotit prostě nedá," konstatoval Vlček.