Tamní obchodní manažer Lukáš Bára připomněl, že důvodem je souběh několika vlivů v posledních dvou letech. „Kvůli pandemii velmi stoupla nemocnost zaměstnanců, ceny materiálů jsou nejvyšší v historii, ceny energií jsou závratné a nyní nikdo nedokáže předpověď," sdělil Bára.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy jsou ohrožené především firmy s nižšími maržemi. Tvrdí, že stoupající náklady pro ně mohou být neúnosné. „Byly by pak nuceny propouštět nebo zcela ukončovat své působení. Už koncem loňska pozastavovali na úrovni Evropské unie svoji výrobu třeba někteří výrobci hnojiv. Jejich produkce je totiž náročná na plyn a citlivá na výkyvy jeho ceny,“ sdělil odborník.

Koronavirus. Ilustrační foto.
Omikron na jižní Moravě převládl. Padáme na hubu, říkají lidi ve fabrice

Manažer Bára je ale v současné situaci spíše optimistou. „Ukázali jsme se jako extrémně pružná firma. Správně jsme reagovali na vnější vlivy. Součástí naší strategie je vytváření produktů s vysokou přidanou hodnotou. V minulosti jsme takto zákazníkům přinesli třeba chytré odpadkové koše nebo desinfekční stojany,“ řekl.

NEZAMĚSTNANOST
NA VYŠKOVSKU

- 2,4 procenta – nejnižší v kraji

- 1540 uchazečů o zaměstnání

- 1885 volných pracovních míst

- 0,8 uchazečů na jedno volné místo

Dopady krize se v regionu mohou projevit více teprve v budoucnu. „Řada zejména menších průmyslových podniků, i na Vyškovsku, může být už letos přinucena propouštět, aby tak kompenzovala rostoucí náklady, nejen energetické, ale obecně výrobní. Kvůli nástupu elektromobility budou navíc postupně stále výrazněji ohroženi subdodavatelé v oblasti automobilismu napříč celou republikou,“ zdůraznil Kovanda.

Jako jednu z cest k překonání obtížných časů zmínil především inovace. Hestego zkusilo mimo jiné i chytrou poštovní schránku.

Vyškovsko přes všechny komplikace zatím výraznější problémy s nezaměstnaností netrápí. Na jižní Moravě si stále udržuje pozici okresu s nejnižší nezaměstnaností. Ta mu patří dlouhodobě, zatímco na opačném pólu je především Znojemsko.

Pětatřicetiletý člen justiční stráže ze Znojma Vojtěch Šebela (na snímku) propadl kresbě. Říká, že je to nejlepší relaxace.
Mladá kočka není nic pro mě, říká. Strážce ze Znojma kreslí raději vrásky

„Ke konci minulého roku dosáhl podíl nezaměstnaných na Vyškovsku pouze na 2,4 procent. Dlouhodobě evidujeme více pracovních míst než uchazečů o zaměstnání,“ potvrdil ve čtvrtek ředitel kontaktního pracoviště úřadu práce ve Vyškově, Pavel Ondrák.

V evidenci tam úředníci měli 1540 uchazečů o práci. „Volných pracovních míst bylo 1885, na jedno volné tak připadá 0,8 uchazečů. Svou roli hrají i funkční průmyslové zóny ve více městech a obcích našeho okresu,“ dodal Ondrák.

Silničáři opraví na Vyškovsku hned několik úseků silnice I/50. Ilustrační foto.
Opravy na I/50 na Vyškovsku: přes dva měsíce kilometry navíc po objížďkách

Podle ekonoma Kovandy čekají těžké časy v příštích letech kvůli přístupu Evropské unie například podniky z oblasti těžebního či těžkého průmyslu nebo cementárny. „Ty nebudou dostatečně takzvaně zelené, tedy nebudou splňovat poměrně přísné standardy produkce slučitelné s cílem dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050,“ nechal se slyšet odborník.

Pro nedostatečnou ekologickou stopu se jim ztíží přístup k získání peněz. „Bude to třeba prostřednictvím bankovních úvěrů, takže budou muset zhoršené podmínky financování taktéž kompenzovat propouštěním. I na Vyškovsku tak v příštích letech bude míra nezaměstnanosti vykazovat tendenci k určitému nárůstu,“ předvídal Kovanda.