Setkání v knihovně začíná v šest hodin večer a potrvá čtyři hodiny. „Zábavný večer je určený dětem od sedmi let, ale i jejich dospělému doprovodu, tedy rodičům, starším sourozencům, babičkám a dědečkům i třeba tetám,“ uvedla Lenka Němečková z dětského oddělení knihovny.

S sebou si účastníci musejí vzít baterku a hlavně dobrou náladu. „Program se dá trošku připodobnit k akci typu pohádkový les. Děti čekají hry a soutěže spojené s literaturou, zapojit se samozřejmě může i jejich doprovod. Knížky budou taková všehochuť,“ řekla Němečková.

Kromě Vyškova se do Noci s Andersenem tradičně zapojuje také knihovna v Krásensku nebo základní škola v Podomí. Tam se však letos nakonec musela akce kvůli nemoci organizátorky zrušit. „Náhradní termín pro naši školu bude vyhlášený včas,“ ujistila na stránkách školy Lucie Kolmačková.

Noc s Andersenem se pořádá ve více než tisíci městech na světě jako připomenutí narození dánského pohádkáře Hanse Christiana Andersena. Letos se akce koná už podvanácté. Jejím cílem je přivést děti zase zpátky ke čtení.

Organizátoři v jednotlivých městech připravují program s připomenutím letošního jubilanta, ilustrátora, výtvarníka a jednoho ze zakladatelů českého animovaného filmu Jiřího Trnky. Ten by letos na konci února oslavil rovných sto let.