Řádí na nich tak, že už na to začínají poukazovat obyvatelé sídliště. „Viděl jsem, jak likvidují zeleň. Tu, kterou nechalo město vysadit, pošlapali. Nechodí totiž po stezkách, ale po rostlinách. Jeden ze skupinky dováděl na houpadle, myslel jsem, že ho vytrhne ze země," poukázal například František Matoušek.

Kromě výhrad k mladým má však výtku i k městu. Druhá etapa revitalizace sídliště vyšla vyškovskou pokladnu skoro na tři miliony korun. „Pokud radnice nad zrekonstruovanými hřišti nezajistí dozor, pak je raději ani nemá opravovat. Stačilo by to původní a ještě by se tak ušetřily peníze. Ale slyšel jsem, že by u nás měly být kamery. To by určitě pomohlo," je přesvědčený Matoušek.

Rozhodně ale nepatří mezi jediné Vyškovany, kteří poukazují na vandalismus na dětských hřištích. Řádění mládeže zaznamenala třeba i Veronika Slavíčková. „Samozřejmě mi to vadí. Herní prvky nejsou určené pro pubertální a mnohem těžší děti, ale pro ty předškolního věku. Je opravdu otázkou času, kdy některé z nich zničí. A to nemluvím o tom, že když už na některém z hřišť posedávají, se synem na ně rozhodně nejdu. Mluví vulgárně a to opravdu nepotřebuji, aby synek slyšel," nelíbí se Vyškovance.

Také ona by uvítala větší dohled strážníků. „Mělo by to být v zájmu města. Přece nenakoupí herní prvky za desetitisíce s tím, že je někdo zničí. Nevím ale, jestli by to strážník mohl nějak ovlivnit. Pokutu asi dostat nemůžou, a dokud se nic nestane, tak situaci zřejmě nikdo řešit nebude. Mohlo by pomoci například oplocení," pokrčila rameny Slavíčková.

Právě ploty ovšem z dětských hřišť začaly ve Vyškově loni mizet. A vrátit se k nim město nechce. „Odstranili jsme je proto, že je neustále někdo poškozoval. A ničení prvků stejně nezabránily," poukázal vedoucí odboru kanceláře starosty a tajemníka ve Vyškově Stanislav Kolařík.

Co se týká kamerového dohledu nad hřišti, ten prý v současné době není možný. „Monitorujeme pouze Oranžové hřiště ve Smetanových sadech, a to především kvůli poloze nachází se v neobývané části města. Ostatní jsou umístěná v zastavěných lokalitách, kde jsou takříkajíc na očích a pod dohledem veřejnosti," dodal Kolařík.

Přitom se stává, že herní prvky vandalové úplně zničí. Jak ale Kolařík podotkl, není to tak časté, jak se na první pohled může zdát. „Nebo se k nám tato informace nedostane," uznal. Například loni muselo město řešit opakovaně zničené madlo skluzavky na Oranžovém hřišti. A přestože je monitorované, viníka se nepodařilo najít. „Zjistit, o koho jde, je velice složité. Rovněž tak prokazování, že chtěl prvek opravdu zničit. Za další hraje roli i trestní odpovědnost s ohledem na věk viníka," vysvětlil Kolařík.

Terčem vandalů se loni stala i dvě houpadla, jedno z nich právě na Palánku. Někdo se na něm vyřádil tak, že se nedalo opravit. „Další zničené bylo na cyklostezce mezi Tyršovou a Joklovou ulicí. To bylo v záruce, takže nám ho firma bezplatně opravila," přiblížil Kolařík.

Informace o současné situaci na Palánku však zatím na městský úřad nedoputovaly. Radnice podotýká, že obecně jsou lidé k majetku města spíš lhostejní. „Pochopitelně se to netýká všech. O tom, čím je to dáno, nechci spekulovat. Proto však někdy nepomůže právě ani zmíněný dohled veřejnosti," uzavřel Kolařík.