„Důvodem jsou výpadky materiálů na trhu a časté deště. Poslední týden v srpnu se bude pokládat asfaltový povrch, který však z důvodu nástřiku plastického vodorovného značení musí dva týdny zrát,“ sdělil starosta Slavkova Michal Boudný.

Od dubna ale hlásí krajští silničáři velký pokrok. „Nejprve byly nezbytné přeložky inženýrských sítí pro plyn, vodu, dešťovou kanalizaci, sdělovací kabely a veřejné osvětlení. Týkalo se to celého prostoru budoucí okružní křižovatky. Až poté se teprve mohlo začít s výstavbou konstrukčních vrstev samotné křižovatky a se zřízením přilehlých chodníků a sjezdů,“ potvrdil redakci Richard Pokorný za Správu a údržbu silnic Jihomoravského kraje.

Očkovací centrum funguje ve sportovní hale při Základní škole Purkyňova ve Vyškově.
Ve Vyškově očkují i bez registrace, kvůli zájmu centrum omezí provoz

Nová křižovatka je součástí rekonstrukce průtahu III/0501, která zahrnuje také více než tříkilometrovou délku silnice. Krajští silničáři jsou nyní v úseku ve fázi dokončovacích prací. „Plánujeme je tak, aby bylo možné během září pokládat asfaltové vrstvy, zřídit vodorovné i svislé dopravní značení, namontovat lampy veřejného osvětlení a provést terénní úpravy. V ulici blízké Boženy Němcové zároveň proběhla kompletní přeložka vodovodu se zřízením přípojek k jednotlivým domům a oprava plynu,“ doplnil Pokorný.

Stavba denně odklání proud aut projíždějící městem po vyznačených objížďkách. „Pokud to nebude trvat sto let a aspoň trochu se uleví nám řidičům, tak buďme vděční za každou možnost,“ uznal třeba Radek Pavéska. Někteří řidiči si stěžovali na komplikovanost objížděk. „Objízdnou trasu ale nelze vést třeba pěší zónou,“ doplnila za vyškovské policisty Alice Musilová.

Aktuálně se stavaři zaměřují na sanaci vozovky. „Počítáme se započetím dláždění chodníků. Až bude hotový úsek s okružní křižovatkou a ulice Boženy Němcové, tak se dělníci přesunou na ulici Lidickou. Tam budou obdobné stavební práce pokračovat,“ prozradil za krajské silničáře Pokorný.

Už na jaře začaly práce na úsecích ulic Boženy Němcové, Lidické, Československé. Armády a části ulice Slovákova. S jejich dokončením se přitom počítá už letos. „V uvedeném úseku počítáme s kompletní obnovou krytových vrstev a porušených konstrukčních vrstev. Kromě objezdu vznikají v trase nová parkovací stání a chodníky. Upravují se navíc inženýrské sítě,“ uvedla krajská mluvčí Alena Knotková.

Stovky lidí přišly na slavkovský Pohádkoland.
Hluk ze zámeckém parku ve Slavkově ruší: Hudbu stačí zeslabit, říkají obyvatelé

S dokončením prací v křižovatce s ulicemi Tyršova, Bučovická a Husova počítají zástupci kraje až koncem listopadu. Příští rok dojde pak k opravě zbývající části průtahu na ulicích Špitálská, Kollárova, Slovákova a Bučovická.I když je díky letním akcím ve městě zvláště o víkendech rušno, návštěvníci se s omezeními zvládají vyrovnat bez větších potíží. „Slavkov byl a je proslavený svým kulturním a společenským životem. Jsme rádi, že dokonce i v této nejisté a omezené době se tento trend znovu navrací,“ podotkla mluvčí města Veronika Slámová.

Náklady prací na průtahu dosahují necelých třiašedesáti milionů korun pro kraj a na téměř devětadvacet milionů pro město. „Vycházejí ze smlouvy uzavřené se zhotovitelem,“ dodala Knotková.

S rekonstrukcí průtahu I/47 zároveň pokračují v Ivanovicích na Hané tentokrát pro změnu státní silničáři. „Pokračujeme tam v kompletní výměně vozovky v celé šíři komunikace. Stavbu nezbrzdily ani následky nedávná bouře,“ ujistila mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová.OPRAVA PRŮTAHUPráce se týkají více než tříkilometrového úseku silnice III/0501.Zahrnují obnovu nebo alespoň úpravu jednotlivých vrstev vozovky.V trase silnice roste nová okružní křižovatka. Řidiči využijí parkovací stání, zatímco chodci zase nové chodníky.

OPRAVA PRŮTAHU

- Práce se týkají více než tříkilometrového úseku silnice III/0501.

- Zahrnují obnovu nebo alespoň úpravu jednotlivých vrstev vozovky.

- V trase silnice roste nová okružní křižovatka. Řidiči využijí parkovací stání, zatímco chodci zase nové chodníky.