Dřevěná okna v budově jsou už v současné době značně opotřebovaná. „Město jich tak vymění čtyřiapadesát. Předpokládáme, že vítěze výběrového řízení budeme znát v září, první etapu chce stihnout do konce roku," podotkl ředitel vyškovského Městského kulturního střediska Luboš Kadlec.

Středisko pokryje výměnu penězi ze svého investičního fondu, i tak ale musí práce rozdělit. Celkem zaplatí přes dva miliony korun. „Okny zatéká a nesplňují požadavky na tepelnou izolaci, navíc nejsou schopná tlumit hluk z hudebních produkcí, které v Besedním domě pravidelně bývají," vysvětlila nutnost výměny mluvčí vyškovské radnice Dana Ryšánková.

Zamezí hluku

Nová okna budou sice vypadat úplně stejně, zamezí však nejen propouštění hluku. „Budou splňovat náročné požadavky na provoz budovy. Výměnou nefunkčních oken za nová Městské kulturní středisko získá úsporu energií spojených s vytápěním, omezí únik hluku z budovy a předejde riziku, že déšť zatékající dovnitř stávajícími okny budovu ohrozí," doplnila Bednářová.

Vyškovany těší hlavně fakt, že okny už nebude tolik slyšet produkce. „Šla jsem kolem Besedního domu, když měla koncert kapela Olympic a docela to dunělo. Bratr mi zase říkal, že při koncertu Katapultů myslel, že snad okna úplně vyskočí do ulice," uvedla před časem například Vyškovanka Jana Sedláčková.

Druhou prioritou Městského kulturního střediska je oprava jeviště v Besedním domě. Parkety, které tam jsou, totiž divadelníkům vadí, navíc jsou v dost špatném stavu. Na tuto opravu středisko počítá s dalšími dvěma sty tisíci korunami. Organizace také uvažuje o využití sklepů pod budovou, které můžou sloužit pro klubovou produkci.