Zdlouhavý a nejistý proces teď oživuje pozitivní zpráva od spolku Malé korálky z Rousínova. Letos v září otevře ve Slavkově novou soukromou školku. „Je to takřka na sto procent jisté. Dosud jsme jednali o pronájmu vhodných prostor. Podpis nájemní smlouvy je teď na spadnutí a v objektu už začaly potřebné úpravy tak, aby odpovídal všem požadavkům. Abychom splnili například hygienické podmínky, je ještě potřeba osadit nové toalety a dlažbu," informovala předsedkyně spolku Blanka Králíková.

Budovou, v níž školka bude sídlit, je neobsazený dům v Polní ulici poblíž centra města. K dispozici budou prostory o velikosti tři plus jedna, které se spolek chystá propojit.

Právě to, jak velká plocha vznikne, určí její kapacitu. „Počítáme, že přijmeme patnáct až sedmnáct dětí," upřesnila Králíková.

Záměr vítá jak vedení města a rodiče, tak i mateřská školy zřizovaná městem. „Pro příští školní rok jsme vyhověli všem žádostem o přijetí dětí, které nejpozději v srpnu dosáhnou tří let. Ve Slavkově je nicméně problém s tím, že panuje velká poptávka i po umístění dětí, kterým jsou teprve dva roky. Tu uspokojit nedokážeme. Z tohoto pohledu nás záměr spolku těší," řekla ředitelka Mateřské školy Zvídálek Eva Jurásková.

Soukromá školka Malé korálky, jak zní její oficiální název, má fungovat na stejném principu jako zařízení v rousínovské místní části Slavíkovice, které už spolek provozuje. Bude přijímat děti od dvou do pěti let. „Jsme ovšem domluvení s vedením města, že budeme mírně upřednostňovat děti nad tři roky a ty ze sociálně slabších poměrů," dodala předsedkyně spolku.

O akreditaci na ministerstvu školství nežádají. Možnost, že bude fungovat pod státem, ale vyloučená není. „V případě velkého zájmu rodičů a domluvy s městem můžeme v budoucnu uvažovat o tom, že o akreditaci zažádáme. I bez ní nicméně nabídneme plnohodnotné služby: respektující a individuální přístup, důraz na zdravou životosprávu nebo možnost navázat naši činnost na různé kroužky, které děti můžou navštěvovat," vyjmenovala Králíková s tím, že slavnostní otevření mateřinky je předběžně naplánované na 8. srpna, což bude zároveň i den zápisu. Už nyní spolek eviduje asi pět předběžných žádostí.

Za nějakou dobu bude řešit otázku, kam posílat své dítě, třeba Slavkovanka Bohumila Křivinková. „Rozšíření nabídky o soukromou školku vnímám pozitivně. A nejsem jediná, myslím, že ve Slavkově rodičů s malými dětmi přibývá," míní maminka.

Na provoz i potřebné úpravy dostaly Malé korálky i příspěvek od města ve výši čtyřiceti tisíc korun. „Jsme rádi, že nové zařízení vykryje určitou část poptávky, kterou zatím nelze uspokojit. V celorepublikovém měřítku sice studie naznačují, že počet dětí bude klesat, ovšem do Slavkova se stěhuje spousta mladých rodin s předškoláky. Otázku kapacit předškolních zařízení řešíme v návaznosti na možné získání dotací," uvedla v souladu s někdejším tvrzením premiéra místostarostka Slavkova Marie Jedličková.

Loni slavkovské zastupitelstvo schválilo podání projektového záměru podpory kapacity mateřských i základních škol na ministerstvo školství. Na rozšíření kapacit lze získat dotace, které náklady pokryjí z pětaosmdesáti procent. Konkrétně Slavkov uvažuje o přístavbě jedné třídy k budově mateřské školy Zvídálek na Koláčkově náměstí a přístavbu čtyř tříd k Základní škole Tyršova.

Podání záměru však nezaručuje jeho realizaci. Ministerstvo ho má pouze posoudit a doporučit vhodné zdroje peněz.