„Místo pro ni jsme našli na druhé straně Litavy směrem k centru města. Tedy mezi řekou a autobusovým nádražím na místě bývalé cukrovarské váhy," upřesnila slavkovská mluvčí Veronika Slámová.

Na svém posledním zasedání schválili krajští zastupitelé dotaci ve výši sedmi set tisíc korun na zhotovení projektové dokumentace ke stavbě obou budov: tedy jak pro profesionální, tak i dobrovolné hasiče. „Dokumentace bude hotová na podzim. Následně ji předložíme spolu s projektem k dotačnímu řízení. Pokud vše půjde hladce, pak by mohla nová stanice stát zhruba za dva roky," naznačila Slámová.

V současné době sdílí oba hasičské sbory budovu v Malinovského ulici. S tou je ovšem problém. „Současné prostory se pro nás staly nevyhovujícími. Zázemí hasičů i mobilní požární techniky už zdaleka neodpovídá současným požadavkům. Rekonstrukce objektu by přitom nebyla efektivní. Nová stanice poskytne kvalitní zázemí pro sloužící hasiče a požadované prostory pro parkování mobilní požární techniky," vysvětlil už dřív mluvčí krajských hasičů Jaroslav Mikoška.

Výstavba nového areálu bude podle odhadů stát čtyřicet milionů korun. Jak už mluvčí města naznačila, podmínkou jeho postavení je získání další dotace. „O tu budeme žádat spolu s profesionálními hasiči na Integrovaný operační program. Město bude nositelem projektu pro stanici dobrovolných hasičů, sbor krajských profesionálních hasičů pak bude zodpovědný za svoji budovu," objasnila Slámová.

Ve hře zůstává i možnost, že by v místě našla své sídlo i záchranná zdravotní služba, čímž by se z areálu stalo bezezbytku středisko integrovaného záchranného systému.

Záchranáři se nicméně podle mluvčí města k projektu zatím nepřipojili. Nechali si ovšem v areálu vyčlenit pozemek, kde by mohla v budoucnu jejich základna stát.