Přestože s nimi pojedou různé dopravní společnosti, budou v barvách kraje. „Chceme v autobusech co největší komfort. Jen tak si lidé pro cestu do práce raději vyberou hromadnou dopravu a ne auto,“ sdělil při návštěvě výroby autobusů Iveco hejtman Jan Grolich.

Nové autobusy v barvách Jihomoravského kraje.
Jihomoravany svezou nové autobusy. Podívejte se, jak je barevně sjednotili

Kromě řidiče každý vůz pojme jednačtyřicet sedících cestujících, až dva invalidní vozíky a také stojící cestující. „Chystáme postupnou obnovu zhruba třetiny vozového parku autobusů v Jihomoravském kraji," doplnil radní pro dopravu Jiří Crha.

Nové autobusy budou vybavené také zadní kamerou pro bezpečné couvání, oddělenou klimatizaci pro cestující a pro řidiče a budou tam i vyhrazené sedačky pro lidi s omezenou schopností pohybu a orientace i prostor pro přepravu invalidních vozíků či dětských kočárků.

Břeclavany sveze nejmodernější autobus v zemi.
Břeclavané se jako první v republice svezou superbusem. Bude kratší a s radarem

Jako reakce na současnou situaci s pandemií Covid-19 jsou autobusy vybavené uzavřenou kabinou řidiče. „Věříme, že cestující ocení nejen komfort a moderní prvky, ale i optimalizované náklady a k životnímu prostředí šetrný provoz,“ uvedl obchodní ředitel firmy Iveco Jan Kimla.