Milovníci filmů na velkém plátně, kterých v Hodoníně za posledních osm let dvojnásobně přibylo na čtyřicet tisíc ročně, ale o promítání zcela nepřijdou. „Koncem listopadu zahájíme filmové projekce v náhradních prostorech v hlavním sále kulturního domu,“ sdělil ředitel hodonínského Domu kultury Marcel Řimák. Kvůli současné rekonstrukci musel přesunout z Hodonína i festival ruských filmů, který tak v pátek zahajoval v pražském Ponrepu.

Policisté na Hodonínsku letos vyšetřovali už přes dvě srážek aut se zvěří.
Nehod se zvěří přibylo. Řidiči musí volat policii

Dělníci tak už mohou začít v Hodoníně s demontáží nynějšího vybavení a posléze přistoupit ke stavebním pracím. Za osmnáct měsíců se návštěvníci mají dočkat lepších diváckých zážitků díky novým moderním video i audio technologiím, a to dokonce ve dvou promítacích sálech.

Novinkou bude také ozvučení dolby atmos s reprobednami ve stropě, které mají v současnosti v Česku jen některé multiplexy. „Hodně jsem zvědavý, jak se zlepší komfort pro sezení. Ten mi v Hodoníně chyběl doposud asi nejvíc,“ svěřil se pravidelný návštěvník Kina Svět Václav Mikulčík.

Plánované novinky v kinech okresních měst

Blansko: střecha

Břeclav: zateplení, fasáda

Hodonín: fasáda ze skleněných panelů, video i audio technologie, větrání, chlazení i vytápění vyústky pod anatomickými sedadly, bezbariérový výtah a druhý sál

Vyškov: pevné hlediště, pohodlné sedačky, větší projekční plocha i moderní technologie

Znojmo: letos sedačky, z bývalé videopůjčovny kavárna a v příštím roce částečná rekonstrukce toalet

Právě náročnější diváky má uspokojit více prostoru pro nohy a především nové anatomické sedačky. O moderní vizuální zážitek nepřijdou ani kolemjdoucí. „Nová fasáda bude ze skleněných panelů se světelnými efekty a grafickými potisky. Navíc je budeme moci i průběžně měnit,“ přiblížil Řimák.

Svět v Hodoníně ale není jediným kinem v okresním městě Jihomoravského kraje, které nabídne filmovým fanouškům novinky. Blanenští otevřeli kino začátkem října po tříměsíční rekonstrukci. „Dělala se nová vstupní terasa se schody a elektroinstalace. Obě byly přitom padesát let staré, tudíž si žádaly výměnu,“ sdělil mluvčí blanenské radnice Ondřej Požár.

Znojemské kino Svět dostává právě nové sedačky. „Bývalá videopůjčovna se přetváří na novou kavárnu, která se má podle plánu otevřít do konce tohoto roku,“ uvedl znojemský místostarosta Jakub Malačka.

Především v příštím roce má dojít k výrazné modernizaci kina ve Vyškově.