„Nemáme moc dobré zkušenosti s pojmenováváním ulic podle osobností. V Rousínově je spousta starých místních názvů, které připomínají hrdiny z předrevoluční doby, což se nám moc nelíbí. Po devětaosmdesátém roce se však přejmenovala pouze jedna taková lokalita, a to hned v centru města. Dnešní Sušilovo náměstí bývalo Gottwaldovo," připomněl rousínovský starosta František Havíř.

A je to právě Sušilovo náměstí, na které se přijíždí z jihozápadu ulicí Rudé armády. Proti jejímu názvu protestoval nedávno jeden z tamních obyvatel, který požadoval její přejmenování. To by vyžadovalo vyhlášení referenda.

Navrhli tři jména

Zastupitelé se ovšem rozhodli jinak. „Protože většina zastupitelů nechtěla, aby obyvatelé museli řešit problémy s výměnou osobních dokumentů, přepisováním všech smluv na elektřinu, plyn, vodu a podobně," informoval Havíř.

Některé další nové ulice se však pojmenování podle osobností možná dočkají. „Kulturní komise navrhla tři jména, která bychom mohli ulicím dát. Jde o jména bývalých obyvatel Rousínova, významných členů židovské komunity," podotkl rousínovský starosta.

Domy, které vznikají už třetím rokem, tvoří čtyři nové ulice v lokalitě Za dvorkama. Dělníci je v současné době dokončují. Staví je dva podnikatelé, kteří je následně podle smlouvy s městem prodají novým zájemcům o bydlení. V posledních letech se podle starostových slov do Rousínova přistěhovalo přibližně sto nových obyvatel ročně.

ADAM HRBÁČ