I kvůli nim mají nyní v Bučovicích radost, že získali čtyřmilionovou dotaci na sociální pracovníky. Takové, kteří působí přímo v terénu, totiž město nemá. A podle Válka je nutně potřebuje.

Zatím mají na starosti obyvatele Bučovic pohybující se na okraji společnosti pracovníci hodonínské charity. Její ředitel Václav Salajka považuje novinku za pozitivní. Jeho kolegům ulehčí práci. „Máme sice ve městě poradnu, ale přicházejí do ní vesměs jen lidé, kteří se snaží dostat třeba z dluhů. Alkoholik nebo gambler většinou nepřijde. Proto je důležité, že noví pracovníci budou v terénu, rovnou u zdroje," okomentoval Salajka.

Jak uvedla vedoucí bučovického odboru sociálních věcí Martina Teuchnerová, půjde o dva lidi, kteří v Bučovicích budou působit dva roky. „Pokud na ně mají jít čtyři miliony korun, je to rozhodně nadstandardní. Na druhou stranu je to ale dobře. Například naši pracovníci vykonávají těžkou a velice důležitou práci za poměrně málo peněz. Leckdo by místo toho radši bral dávky a nechodil po venku třeba i v dešti," poznamenal šéf hodonínské charity.

1. ledna 2017je datum, kdy mají v Bučovicích začít pomáhat terénní sociální pracovníci.

Noví pracovníci můžou pomoci právě v případě dvou zmíněných mužů. Dál pak mají přispívat k začlenění do společnosti lidem propuštěným z psychiatrických léčeben nebo alkoholikům. „Prvně jmenovaní často trpí institucionalizací a nedokáží se o sebe postarat. Lidé, kteří mají problémy s alkoholem, většinou skončí tak, že je někde na zemi sebere policie. Ale pouze perzekuce jim už nepomůže. Je potřeba vyřešit jádro problému a to je opět věc pro sociálního pracovníka," je přesvědčený Válek.

Teuchnerová mu dala za pravdu. Lidé se sociálními problémy podle ní potřebují pomoc rovnou ve svých domovech. „Pracovníci by měli docházet přímo do domů klientů. Velký důraz totiž budeme klást na preventivní aktivity tak, aby nedocházelo ke snižování životní úrovně," řekla Teuchnerová.

Noví specialisté podle ní lépe poslouží potřebám lidí, protože k nim budou přistupovat individuálně. „Každý člověk má rozdílné potřeby a možnosti, takže je nutné, aby na ně měl pracovník dost času. To tak nyní bude," ujistila.

Podle starosty pak budou pracovníci ty, kteří potřebují pomoc, sami vyhledávat. „A budou se vydávat i do okolních obcí, kde obyvatele trápí problémy, které nám mnohdy přijdou úplně banální," sdělil Válek s tím, že Bučovice se budou na projektu finančně podílet asi pěti procenty z celé částky.

Obyvatelé města, které redakce oslovila, považují novou službu za prospěšnou. Třeba Marie Toušková. „Obzvlášť starším lidem může specialista hodně pomoci. Někteří důchodci si ani neuvědomí, že jsou v tíživé situaci a pak už spíš jen přežívají," myslí si žena. Že staří lidé často o pomoc nestojí, si uvědomuje i starosta. Zároveň je ale přesvědčený, že i tak budou pracovníci prospěšní. „Půjde o experty, budou vědět, jak seniorům ulehčit. Starému člověku můžou třeba pomoci vymyslet řešení, když už nestačí na údržbu vlastního domu," poznamenal.