Ploch je přitom v okolí školy hodně. „Plochy v okolí vykazují řadu nerovností, mají hluboké praskliny, povrchy jsou po deštích nepropustné. Sportovně-relaxačních prvků i možností k pohybu je málo. O bezpečnostních standardech se ani nemusíme bavit,“ potvrdil ředitel školy Zdeněk Pitela.

Vše je podrobněji rozplánované. „Je nutné koncepční řešení celého areálu školy a jeho funkční rozčlenění. Letos jsme naplánovali první etapu, která zahrnuje osm částí. Patří mezi ně například venkovní učebna, která počítá s altánem, posezením a tabulí určenými pro environmentální výuku či s naučným záhonem s názvy rostlin,“ uvedl Pitela.

Vyškovská Základní škola Nádražní 5.
Velká výměna oken ve škole pokračuje. Přinese zateplení a méně hluku

Žáci využijí také velké hřiště s houpačkou, skluzavkou, kolotočem či lanovkou. V plánu je i dopravní hřiště nebo workoutová plocha s hrazdami, kladinami, balančními prvky nebo lanovými překážkami. Pro nejmladší pak chystají hřiště s pískovištěm. „Všichni si samozřejmě uvědomujeme, že stav ploch u základní školy je nevyhovující. Studie i navazující projektová dokumentace vypadají moc hezky a především funkčně. Celkově je první etapa rozpočtovaná na necelé čtyři miliony korun,“ informovala místostarostka Vyškova Karin Šulcová.

V budoucnu se podle studie počítá i s popojením se zrekonstruovaným sportovním areálem v sousedství, který na jaře odkoupilo město od Tělocvičné jednoty Sokol Vyškov. Nabídka vyžití by se v obou měla doplňovat. „Na sousední rekonstrukci se velmi těšíme. Získáme sportoviště, které bude odpovídat současným požadavkům pro základní a zájmové vzdělávání. Určitě se tím rovněž zatraktivní obraz naší školy,“ dodal ředitel školy.