Vybrat si peníze z bankomatu? Zatímco lidé ve městech řeší tak maximálně vzdálenost přístroje jejich banky, vesničané možnost výběru hotovosti nemají žádnou. Smůlu mají zatím i lidé z městysů. „Bankomat bych u nás rozhodně ocenil. Mám několik platebních karet, ale abych si mohl vybrat třeba jen pár stovek, musím jednou týdně jezdit do nějakého většího města," postěžoval si třeba Pavel Pištělka ze Švábenic.

Jeho manželka je klientkou Poštovní spořitelny, což je jediná možnost, jak si vybrat peníze na poště, která je skoro v každé vesnici. „Nevím to jistě, ale u nás v obchodě se sice dá platit kartou, ale to nic nemění na tom, že člověk prostě občas potřebuje i hotovost," dodal Pištělka.

Zprávy od peněžních ústavů ho ale nepotěší. I když na Vyškovsku už brzy přibudou další dva bankomaty, s největší pravděpodobností budou ve městech. V Bučovicích se od září chystá přístroj zprovoznit ČSOB, což potvrdila mluvčí společnosti Zuzana Kalátová.

Do konce roku se objeví i sedmý bankomat v regionu od České spořitelny. „Jelikož o lokalitě pro umístění našeho bankomatu stále jednáme, nemůžu v tuto chvíli říct, kde konkrétně bude stát," zmínil Jan Holinka z tiskového centra společnosti.

Dá se ale předpokládat, že přístroj nainstalují v nějakém z měst Vyškovska. Navíc pro obce přítomnost bankomatu znamená náklady ve formě spoluúčasti. „Možná bychom to začali řešit v případě, že by o to někdo začal usilovat, to se ale neděje. Nepřišel s tím nikdo ani třeba na zastupitelstvo," řekl k zájmu lidí starosta Švábenic Josef Kubík.

Podobná reakce zní i z městysu Brankovice. „Bankomat nemáme a zatím jsme o něm ani neuvažovali. Peníze si místní vybírají na poště nebo jezdí do Bučovic. Vlastně se na tuto možnost ani neptali," připomněl brankovický místostarosta Josef Hlaváč.

V Drnovicích je situace jiná. Zájem lidí je, jenže obec by musela zatížit svůj rozpočet. „Probírali jsme to se zástupci hned několika bank, ale neúspěšně. Počet výběrů by nejspíš nebyl dostatečný a obec by tak musela provoz bankomatu doplácet ze svého. Už i lidé se mě na bankomaty ptali, ale jeho instalace se u nás bohužel v dohledné době určitě neuskuteční," vysvětlila starostka Drnovic Zuzana Hermanová.

O instalaci bankomatu rozhoduje podle bank počet obyvatel nebo třeba zda v blízkém okolí už nějaký bankomat není, případně jestli obyvatelé dojíždějí za prací do většího centra. Rozhodující je zkrátka počet transakcí v dané lokalitě. Další z důvodů, proč se banky brání instalaci přístrojů do menších obcí, vystihuje i třeba postoj společnosti Raiffeisenbank. „Budujeme bankomaty výhradně v těsné blízkosti svých poboček. Zaměřujeme se pouze na města s víc než padesáti tisíci obyvateli. S budováním prvního bankomatu na Vyškovsku proto vůbec nepočítáme," shrnul mluvčí společnosti Tomáš Kofroň.

Několik let čekali na možnost vybírat si peníze ve městě Ivanovičtí. Dočkali se až v loňském roce. „Bankomat u nás funguje od ledna loňského roku. Smlouvu jsme podepsali na rok na zkoušku, ale jelikož je bankovní společnost s provozem přístroje spokojená, trvá i nadále," podotkl ivanovický starosta Jozef Heretík.