Projekt zatím čeká na schválení. „Jsou k tomu nutná vyjádření od obce, sousedů, hasičů i hygieny, proto to ještě chvíli potrvá,“ řekl Michalík.

Momentálně Michalík upravuje interiér. Při tom se obejde bez stavebního povolení. „To bude potřeba až na instalaci technologie. Podařilo se mi ji získat z minipivovaru v Lipníku nad Bečvou,“ řekl Michalík.

Vedení Topolan se k projektu minipivovaru staví kladně. „Snažíme se podporovat drobné podnikání v naší obci, takže rozhodně nehodláme panu Michalíkovi klást žádné překážky,“oznámil starosta Topolan Vladimír Kudlička.

Základní investice vyjde přibližně na půl milionu korun. „Už teď je ovšem jasné, že bude potřeba vložit do pivovaru další peníze,“ podotkl budoucí sládek, který počítá s modernizací a rozšířením výroby už v tuto chvíli.

V současné době dokáže varna uvařit až dvě stě třicet litrů piva na jednu várku. „Do budoucna ovšem počítáme s rozšířením, také bychom rádi pořídili linku na stáčení piva do plastových lahví,“ řekl Michalík. Na kolik půllitr piva vyjde, ještě neví, ale zájemci si budou moct koupit za maloobchodní cenu i celý sud.

Letošní rok bude pro jen zavádějící, až v dalším roce plánuje Michalík rozjet výrobu naplno. Ročně by se pak vařilo až pět set hektolitrů. „Nejdřív to budou jen piva plzeňského typu. Poptávka po pivních speciálech je však velká, takže předpokládám, že později začneme vařit i je. Všechna piva budou samozřejmě nefiltrovaná a nepasterizovaná,“ zdůraznil budoucí sládek.

Název pivovar ještě nemá. „Zatím se mu bude říkat prostě minipivovar Topolany. Až se rozběhne, tak uděláme anketu a konzumenti už si sami vyberou název, který se jim bude zamlouvat,“ podotkl Michalík.

Topolanský minipivovar však není první, který v okrese roste. Na otevření se připravuje také pivovar ve Slavkově u Brna. Na rozdíl topolanského bude sloužit hlavně k propagaci společnosti Destila, která se zabývá výrobou technologií pro minipivovary a pěstitelské pálenice.

Na rozdíl od pivovaru v Topolanech bude ten slavkovský vařit piva mnohem víc, až čtyři tisíce hektolitrů ročně. Pivo bude k ochutnání v pivnici přímo v areálu společnosti Destila. Společnost chce pivo nabídnout také dalším restauracím ve Slavkově, pokud budou mít zájem. „Zákazníci si také koupí pivo v sudech přímo v prostorách pivovaru. Pokud půjde dobře na odbyt, chtěli bychom později začít i se stáčením do petlahví,“ podotkl jednatel společnosti Destila Jiří Hořava.

Kdo bude sládkem se ještě neví. „Zatím máme vlastního člověka, který technologii ovládá a je schopný zaučit další pracovníky. Časem uvidíme,“ vysvětlil Hořava.

Pivo ve Slavkově začnou vařit v první polovině příštího roku. „Destila vyrábí také křemelinové filtry, jeden možná do pivovaru namontujeme. Budeme tedy vyrábět jak filtrovaná, tak nefiltrovaná piva. Pořízení pasteru nemáme v plánu. Zákazníci budou moci ochutnat pouze nepasterizovaná piva, která jsou momentálně v kurzu,“ dodal Hořava.

Vyškovský pivovar se konkurence nebojí. „Letos chceme do sortimentu naší pivovarské prodejny přidat právě piva z minipivovarů. Rozhodli jsme se tak propagovat regionální značky. Pro nás je totiž spolupráce malými pivovary mnohem zajímavější, než třeba s nějakým nadnárodním koncernem,“ uvedl ředitel vyškovského pivovaru Miloš Hrabák.

PAVEL KUDLIČKA