Mezi sociálními demokraty je to bývalý šéf vyškovské radnice Jiří Piňos, kterého strana vůbec nenominovala. O přízeň voličů se letos nepokoušel dosavadní zastupitel Miloš Olík. „Jednoduše už nechci být v komunální politice," prohlásil před volbami. Končí i jeho stranický kolega Luděk Kotoulek. „To, že jsem se rozhodl nekandidovat, není žádná zapšklost. Ale už je mi sedmdesát let, a přestože se cítím dobře, jsem přesvědčený, že bych měl nechat prostor mladým. Každý by měl poznat, kdy nastal jeho čas odejít. Rozhodně ale ve straně zůstanu a nebráním se pomoci komukoliv, kdo se na mě obrátí," slíbil Kotoulek.

Jiní členové ČSSD na kandidátce byli, ale neuspěli. Pozice členky zastupitelstva Renaty Zemánkové se ovšem oproti volbám v roce 2010 zhoršila. A to hned o sedm míst. Tehdy kandidovala z osmého, tentokrát z patnáctého místa. „V zastupitelstvu jsem být chtěla, proč jsem až tak daleko, na to vám neodpovím," mlčela o důvodech před volbami Zemánková.

Nezávislou kandidátku Dagmar Nepeřenou voliči nepodpořili. Po dvanácti letech tak ve vyškovském zastupitelstvu končí. Je až třetím náhradníkem. „Asi jsem lidi dostatečně nezaujala. Zkusila jsem, jestli mám podporu a nevyšlo to. V příštích komunálních volbách už se určitě do zastupitelstva nebudu pokoušet dostat. Nastal čas věnovat se sama sobě," okomentovala výsledek Nepeřená.

Dostatek hlasů nezískal ani bývalý ředitel gymnázia Ivan Pokorný (Volba pro město). Kritické hlasy z pozice opozičního zastupitele už nevznese ani Jiří Krutílek. „Přesto, že už nebudu zastupitelem, do komunální politiky hodlám mluvit i nadále," naznačil Krutílek, který na podzim 2012 vystoupil z Věcí veřejných. Opustit křeslo zastupitele se rozhodl i hudební teoretik Arnošt Drmola, který před čtyřmi lety bojoval za barvy Sdružení TOP 09 a NK. I jeho jméno na kandidátce chybělo. Neuspěl ani letošní lídr Dalibor Valín (tentokrát za Šanci pro Vyškov a TOP 09).

Vzápětí poté, co získala místo v zastupitelstvu za lidovce, se ho před čtyřmi lety známá bývalá cyklistka Lada Kozlíková vzdala. Letos její jméno figurovalo v Repechách na Prostějovsku, kde má trvalé bydliště. Po její rezignaci se tak zastupitelského křesla chopil auditor a daňový poradce Antonín Brtník. Lenka Obořilová (KSČM) svou pozici opustila zhruba v polovině předchozího volebního období. Následovala manžela do zahraničí. Nahradil ji partajní kolega Josef Machala.