„Chceme vytvořit stezku pro pěší, jejíž součástí budou odpočívadla a altány. Povede zejména po polních cestách, jen mezi Rostěnicemi-Zvonovicemi a Hlubočany využijeme silnici třetí třídy. Na projektu, který vzniká pod Místní akční skupinou Společná cesta, budeme spolupracovat hromadně, například budeme jako svazek obcí Větrník vybírat dodavatele," uvedla manažerka Místní akční skupiny Společná cesta Ludmila Kolářová.

Jednotlivé úseky však mají na starosti samotné obce. „V Lysovicích postavíme dvě odpočívadla a rozcestník. Začít pracovat chceme už na jaře, aby vše bylo na léto hotové a lidé už stezku mohli využívat. Náš úsek bude stát přes sto dvacet tisíc korun, sedmdesát procent nám pokryje dotace," přiblížil starosta Lysovic Zdeněk Gryc.

Akce se zúčastní téměř všechny obce svazku Větrník. „Výjimkami jsou Letonice a Bohdalice-Pavlovice. Ostatní vesnice budou stezkou propojené. Odpočívadla postavíme v Lysovicích, Dražovicích, Kučerově a Rostěnicích-Zvonovicích. Na každém bude umístěný přístřešek se stolem a dvěma lavicemi. Máme v plánu také instalaci informačních panelů," vyjmenovala Kolářová.

Turisté si odpočinou také v altánu. „Budeme dodělávat značení k turistickým trasám. Součástí prací bude i výstavba altánu," popsal starosta Kučerova Vlastimil Bačovský. Podle Kolářové na celé trase stezky nebudou chybět ani rozcestníky a směrové značky.

Začátek prací odstartuje podpis dohody, ke kterému by mělo dojít na přelomu listopadu a prosince. „Pokud všechno půjde podle plánu, se stavbou začneme v příštím roce s tím, že k jejímu ukončení a zpřístupnění cesty dojde nejpozději v září," plánovala Kolářová.

Vyčíslené náklady zahrnují nejen uskutečnění projektu, ale také zpracování a vydání propagačních materiálů. „Celkové výdaje dosáhnou necelých sedmi set třiceti tisíc korun. Dotace, o které jsme si požádali, pokryjí hodnotu pěti set čtyřiceti korun, z čehož jsme osmdesát procent získali z Evropských fondů a dvacet procent z národních. Navíc tím, že jde o svazek obcí, neplatíme daň z přidané hodnoty," vysvětlila manažerka Společné cesty.