Mateřská škola a obecní úřad sídlí v jedné budově a její rekonstrukce je pro vedení vesnice příliš nákladná. „Jde o milionové částky. Podané žádosti byly přibližně na pět milionů korun. Budova potřebuje kompletní rekonstrukci, jde to poznat i zvenčí, kde opadává omítka a nepůsobí to příliš hezky. Z našich peněz ale můžeme zaplatit jen drobnější zásahy," poznamenala starostka Radslavic Věra Marková. S těmi už kvůli platnému stavebnímu povolení začali. „V létě jsme strhli komín a odizolovali vlhké zdi. Dohromady asi za padesát tisíc korun," popsala Marková.

Potřeby zastaralé budovy jsou však mnohem rozsáhlejší. „Celou stavbu je nutné zateplit a vyměnit okna. V přístavbě, kde je mateřská škola, je třeba i oprava střechy. Uvnitř budovy jsou staré rozvody a výměnu by si zasloužily i podlahy," vyjmenovala neduhy staré stavby starostka.

Pokud budou Radslavičtí i nadále u dotací neúspěšní, stejně se podle starostky větší opravě z obecní kasy nevyhnou. „Zažádáme si znovu na jaře. Pokud opět neuspějeme, připravíme se na rekonstrukci z vlastních zdrojů. Sice to bude pro obec složité, ale máme vydané stavební povolení a musí se začít alespoň s nějakými pracemi. Rádi bychom měli budovu alespoň zateplenou," doplnila Marková.

PETR JANDERKA