VÁŽENÍ ČTENÁŘI, ODPOVĚZTE NA OTÁZKU V PRAVÉM HORNÍM ROHU. DĚKUJEME

Vyvarovat se musejí i běžných obědů ve školních jídelnách. Až na výjimky. Speciální nabídka pro děti s bezlepkovou dietou je zatím ve Vyškově výjimkou, školy ji ale předem nezavrhují. Záleží na poptávce rodičů.

Ve Vyškově má zkušenosti s vařením pro děti s bezlepkovou dietou jen jedna škola a školka. Kuchařky ze Základní školy Tyršova ve Vyškově upravují jídelníček žákům s tímto omezením už několik let. V současné době zde tuto službu využívají čtyři strávníci.

„Vařit podle bezlepkové diety jsme zkusili po domluvě s rodiči, když dítě nastoupilo do třetího ročníku do třídy s rozšířenou výukou jazyků. Dnes chodí do deváté třídy,“ popisuje vedoucí školní jídelny Jana Jelínková.

Přestože jsou potraviny a suroviny pro bezlepkovou dietu až desetkrát dražší než stejné suroviny, které lepek obsahují, postižené děti zaplatí za oběd jen o korunu víc než jejich spolužáci stravující se bez omezení. Suroviny, které by jídelna těžko sháněla na vlastní náklady, obstarávají totiž samotní rodiče nemocných žáků.

Kuchyně předkládá dětem s bezlepkovou dietou stejné pokrmy jako mají ostatní s využitím různých náhražek. To je speciální mouka, kukuřičná krupice, kukuřičný a bramborový škrob a podobně. Ty pak jídelna nakupuje v obchodě se zdravou výživou blízko vyškovského náměstí. Krámek je na podobnou poptávku zvyklý. „Takových dvacet procent našich zákazníků jsou lidé na bezlepkové dietě,“ odhaduje prodavačka.

Se vstřícným přístupem se rodiče setkají i v mateřské škole Šikulka na sídlišti Víta Nejedlého. Tam se sice už čtyři roky dietně nevaří, ale v případě potřeby je mateřinka ochotná speciální stravu znovu nabídnout. Stejně by podle slov ředitelky reagovala i Mateřská škola v Havlíčkově ulici po domluvě s rodiči. Speciální mateřská škola Sochorova neuvažuje o bezlepkové dietě, ale zaměřuje se na děti s alergiemi a dechovými potížemi. Rodiče v její nabídce najdou množství jiných diet nebo speciálně upravenou stravu.

Ani vedoucí jídelen ZŠ Letní Pole a ZŠ Purkyňova nevylučují možnost vařit bez lepku. Ve druhé jmenované v současné době připravují bezlepkové jídlo pro jednoho dospělého. Kantorka do jídelny dodává vlastní suroviny. Upravují tam taky jídelníček dvěma cukrovkářům a dívce s alergií na mléko.

Na Základní škole Letní Pole jsou o něco opatrnější. Personál kuchyně nemá představu o tom, co přesně vaření pro děti s bezlepkovou dietou obnáší. Především žádné z dětí respektive jeho rodičů doposud neprojevilo o takový servis zájem.

Skepticky na problém stravování dětí s bezlepkovou dietou pohlíží místopředseda Klubu celiakie Brno Milan Peťovský. Setkává se s případy, kdy školy vyloženě odmítají prosby rodičů dětí postižených celiakií. „Školy ze svého rozpočtu prostě nevyčlení prostředky na drahé bezlepkové potraviny,“ říká Peťovský a dodává, že děti nakonec musí prosit ve školních jídelnách alespoň o ohřátí vlastních potravin z domova.

Klub celiakie Brno do budoucna chystá osvětové akce typu workshopů pro kuchařky školních zařízení, kde se připravují denní menu pro děti s bezlepkovou dietou.

Podobná příležitost se vyškovským kuchařkám nenabízí. Ty se učí za pochodu a ve všem spoléhají jen samy na sebe.

„Vaříme podle Bezlepkové kuchařky Ivy Bušínové a sbíráme materiály, které vychází o bezlepkové dietě,“ uzavírá Jelínková.

Autorka: PETRA ŠPIDLÍKOVÁ