Tradice hvězdlických maškarních bálů je dlouhá. „Už si ani nikdo nepamatuje, kdy jsme je začali pořádat, každopádně fungovaly už za minulého režimu,“ uvedl vedoucí obecní kulturní komise a zastupitel Bohuslav Bárta.

Jak dodal, pořadatele pravidelně obměňují, aby děti nezažily stereotyp. „Tento rok jsme najali tři dámy z vyškovského Střediska volného času Maják,“ sdělil. Ženy s dětmi tančily na Mašinku i Gangam Style, hrály sportovní hry a k plnění úkolů děti motivovaly vidinou sladké odměny.

K soutěžení se přidala i princezna ve světle růžových dlouhých šatech. „Šaty mám už dlouho, chodím v nich na různé karnevaly. Babička mi je ale musela upravovat, protože jsem je měla u země trochu potrhané,“ zmínila devítiletá Hana Kolofíková ze Slavkova u Brna. Ta má svou princeznovskou róbu tak ráda, že se v ní prochází i doma. I proto šaty potřebují častější úpravy.

Tak jako princezna Hana i několik dalších dětí bylo přespolních. „Jezdí sem spousta návštěvníků z okolí, samí místní tady rozhodně nejsou,“ potvrdil Bárta.

ADÉLA JELÍNKOVÁ