A zvažují podání žaloby. „Problém se už řeší dlouho, první nabídka prodeje pozemků je stará asi patnáct let. Jenže problémy s legislativou prodej zhatily. Pak se dlouho nic nedělo, až před dvěma roky. Tehdy vešel v platnost zákon, že pozemek a nemovitost na něm postavená musejí mít stejného majitele. Začali jsme tedy s rousínovskou radnicí řešit odkup," prohlásil obyvatel jednoho z domů Martin Sedlmajer.

Jenže právě vysoká cena určená odhadem města stála proti. „Přesto ji někteří lidé akceptovali. Báli se, že by pozemek mohl později stát ještě víc. Ale z toho, že zastupitelé nyní cenu sedm set padesát schválili, jsem opravdu zaražený," zmínil.

Situace se týká asi 140 bytových jednotek v šesti domech a čtrnácti garáží. Město na cenu pozemků oslovilo podle starosty Jiřího Lukáška stejného odhadce jako v jiných městských záležitostech. „Někomu se může zdát vysoká. Rád bych ji snížil, ale pokud by město chtělo prodat něco pod cenou, muselo by si to podle zákona obhájit a muselo to pro něj být ku prospěchu," zdůraznil Lukášek. Navrhl snížení ceny na čtyři sta korun. Jeho kolegové však částku smetli ze stolu.

Kvůli drahým pozemkům přemýšlí obyvatelé bytových domů o žalobě.

Mezitím však obyvatelé domů přišli na nové skutečnosti. Na poslední zasedání tak přivedli důchodce bez právního vzdělání Miroslava Kovála, který podobný problém řešil v Brně. Spor mezi lidmi a městem dostal až k Ústavnímu soudu, který mu dal za pravdu.

Město muselo obyvatelům, kteří od něj pozemky pod domy koupili, vrátit peníze. Podle rozsudků soudů byl totiž majitelem stát, nikoliv město. A právě stát by jim je podle zákona přenechal zadarmo. „Podle zákona z roku 2000 se stát zavazuje, že pozemky, které doposud využívala bytová družstva a které jsou spjaté s nemovitostí na ní postavené, převede na družstvo zdarma," upozornil Kovál.

Kvůli drahým pozemkům přemýšlí obyvatelé bytových domů o žalobě.

Rousínovským zastupitelům naznačil, že by se mohli dostat do stejné situace, pokud pozemky prodají. „Podávali jsme určovací žalobu za neoprávněné majetkové obohacení. Ve čtyřiašedesáti případech nám dal soud za pravdu. Je to na základě toho, že majetek nikdy nepřešel z vlastnictví státu na město," řekl Kovál.

Lidé z bytových domů zvažují, zda budou následovat Brňany a podají žalobu. „Do konce května svoláme všechny obyvatele. Budeme se snažit přemluvit je k tomu, abychom do žaloby šli všichni společně," oznámil Sedlmajer. Ovšem pokud s žalobou nebudou souhlasit všichni družstevníci a majitelé bytů, družstva pozemky od města odkoupí.

Ředitel bučovického družstva Nový život, pod které část domů spadá, Martin Šujan je zvědavý, jak celá věc dopadne. „Pokud se nicméně majitelé a družstevníci dohodnou, že budou žalobu podávat, družstvo je samozřejmě podpoří," ujistil Šujan.