Také proto, že zástřelné zůstává na částce tisíc korun. Náklady na odlov jednoho prasete přitom vyjdou třeba myslivce Marka Slaninu z Bučovic asi na čtyři a půl tisíce korun. „Navíc člověk v lese stráví asi osmdesát hodin, než při lovu uspěje,“ připomněl Slanina.

95
divočáků ulovili myslivci na Vyškovsku od vyhlášení mimořádných opatření kvůli africkému moru prasat v červenci.

Ročně uloví zhruba deset prasat. Jen nájem státním lesům za honitbu na tuto dobu činí čtyřicet tisíc korun. K tomu přistupují další náklady jako benzín, odvoz vzorků do veterinární stanice i zbytků zvířete do kafilérie a střelivo.

O zvýšení odměny se podle zástupce mluvčího státní veterinární správy Petra Majera neuvažuje. Na Zlínsku přitom stát za dostřel vyplácí tři tisíce a za odchyt čtyři tisíce korun.

Podle Pavla Smejkala ze státní správy myslivosti ve Vyškově lovcům chybí také chladicí zařízení. „Myslivci se bojí, že nebudou mít úlovek kde uskladnit na několik dní, než dostanou výsledky od veterinářů, zda byl kus zdravý nebo nemocný,“ připomněl úředník.

Od začátku nařízení kvůli africkému moru prasat myslivci na Vyškovsku podle zástupce mluvčího státní veterinární správy Majera zastřelili pětadevadesát prasat. Na sousedním Hodonínsku jich bylo 227. „Blanensko nezasahuje do oblasti s intenzivním odlovem, nevyplácí se tam zástřelné, ani se neeviduje počet odstřelených prasat,“ uvedl Majer.

Prasečí mor se poprvé objevil v České republice sedmadvacátého června poblíž Zlína u dvou uhynulých divočáků. Nákaza není nebezpečná pro lidi, mohou být ale jejími přenašeči.

Jedna ze srpnových bouřek ve Znojmě.
Silné bouřky? Milionové škody, domácnosti už svítí