Jejich počet chce časem rozšířit. „Technické služby nejsou tak velké, aby dokázaly odvádět svou práci dokonale. Od začátku června proto u nás pracuje deset lidí přijatých v programu veřejné služby. Jejich počet plánujeme do budoucna ještě rozšířit," uvedl bučovický místostarosta Jiří Horák.

Od začátku prázdnin bude na jejich práci dohlížet ještě placený koordinátor. „Objevily se názory, že jednotliví pracovníci nevykonávají svou práci tak, jak by měli. Proto jsme úřad práce požádali o přidělení jednoho člověka, který bude pracovat jako koordinátor. Ten dostane za svou práci i plat," přiblížil situaci Horák.

O pozici koordinátora muselo zastupitelstvo žádat v Brně. „Na řešení se dlouho čekalo, šlo o shodu okolností. Úřad práce měl v té době hodně starostí, protože se u nich měnil systém. Jsme jim vděční, že nám nakonec dokázali vyjít vstříc," poznamenal místostarosta.

Konkrétní práci bude nezaměstnaným zadávat vedení technických služeb. „Rozhodující úlohu hraje to, jakým způsobem jsou tito pracovníci motivovaní. Musejí být na úřadu zaregistrováni déle než rok, a proto si musí částečně odpracovat vyplácené dávky," vysvětlil ředitel Technických služeb města Bučovice Jaroslav Hrabovský.

Lidem ve výkonu veřejné služby se navíc bude časem prodlužovat pracovní doba. „Zatímco po nástupu měli odpracovat dvacet hodin měsíčně, od začátku července by to mělo být už osmdesát hodin. Je tedy otázkou, jak se k tomu postaví," předeslal Hrabovský.

Jejich práce ovšem nebude nijak složitá. „Odbornější činnost bude i dál na našich zaměstnancích. Úkolem lidí z veřejné služby budou vyloženě úklidové a udržovací práce. Se sekačkami a dalšími stroji pracovat nebudou," dodal Hrabovský.