Situace zlobí například Lucii Kučerovou. „Všímám si bordelu, co tam bývá. Přitom je to skvělé místo pro kola a brusle. Mému synovi se tam moc líbí, ale kazí to třeba rozbité sklenky po alkoholu, co tam po sobě nechávají puberťáci,“ kroutila hlavou Slavkovanka.

S podobnými zkušenostmi není zdaleka jediná. „Viděla jsem, že tam snad rozmlátili i koš a odpadky z něj rozsypali po okolí. Je to opravdu hnus, člověk se pak bojí, když tam vyrazí s dítětem. Je otázkou času, než tam píchne kolo nebo do toho spadne. Určitě bych podpořila častější kontroly ze strany strážníků,“ hodnotila žena.

Po dvou letech se vrhá ředitelka slavkovského zámku Eva Oubělická do nové sezóny, od které očekává optimisticky "běžný" provoz.
Sting i Festival živých soch: Zámek Slavkov zahajuje sezónu, podívejte se

Za pravdu jí dal také Jiří Kopáč. Upozornil ale i na Svojsíkův park. „Chodím tam často s rodinou. Vidím poházené lahve a nepořádek z cigaret je značný. Nelze to přehlédnout,“ doplnil. V té souvislosti zmínil chování některých žáků blízkých škol. „Nebylo by špatné je upozornit na to, jak pod sebou mají ustláno. Ať si jdou dělat nepořádek raději k sobě domů,“ dodal muž ze Slavkova.

Na místo míří strážníci

Nárůst vandalismu potvrzují s nástupem jara také zástupci slavkovské radnice. „Bohužel lokalita za autobusovým nádražím láká partičky, které ji nechtějí využívat ke sportu, jak ji město původně nabízelo. Proto také v těchto dnech otevíráme debatu o tom, jak s tímto takzvaným hřištěm naložíme dál,“ sdělila mluvčí města Veronika Slámová.

K nádraží strážníci míří jednou až dvakrát denně, zejména pak v pozdějších hodinách. „V uplynulých dnech jsme několikrát přistihli skupinku mladých, kteří měli kolem sebe spoustu odpadků. Trváme pak na úklidu. Bohužel však nemůžeme být na místě každou hodinu, abychom chytili za ruku všechny, kdo dělají nepořádek. V poslední době se objevily i střepy od lahví, a to už samozřejmě končí všechna legrace. Otevřeme proto tuto problematiku na nejbližším jednáním s vedením města,“ uvedla velitelka strážníků Radmila Fialová.

Smyslem opatření je zabezpečení na křižovatce I/50 a III/3836.
Hazardéři na silnici ze Slavkova do Holubic končí. Víme proč

Situaci by podle ní změnil přísnější provozní řád a také zamykání areálu v nočních hodinách. V příštích týdnech na místo dohlédnou kamery, které strážníci nasadí na celý areál autobusového nádraží a jeho okolí včetně spojovací pěšiny u zookoutku.

Variantou je i zavření prostoru, který je nyní blokovaný pro výstavbu nové školy. „Chtěli jsme místo dočasně nabídnout jako bezpečnou plochu pro děti na koloběžkách, inline bruslích a skateboardech. Někteří o takový pohyb zájem nemají a ještě tento prostor ničí těm, které by jej chtěly využívat,“ zdůraznil starosta Michal Boudný.