Do milionů korun jdou roční náklady na úklid cest na Vyškovsku. Nejde však o úklid povrchu silnic, ale nepořádku kolem, který tam vyházeli lidé. V tomto období úklid černých skládek vrcholí, přes snahu silničářů i obcí však nepořádku neubývá a každoročně se objevují další skládky. Od letošního března vyšel silničáře sběr odpadu už na víc než dvě stě tisíc korun.

Lidé už si zvykli na některá místa odpad vyvážet pravidelně. Když například silničáři celou černou skládku u cesty zlikvidují, zanedlouho se tam objeví nová. Největší z nich je skládka u staré cesty do Ivanovic na Hané. „Jedná se o cestu vedoucí souběžně se silnicí I/47. Pod železničním podjezdem a v okolí cesty je černá skládka takřka neustále. Ročně odtamtud odvážíme několik vleček odpadu, ale lidé sem odpadky naváží dál," uvedl vedoucí vyškovské oblastní Správy a údržby silnic Zdeněk Gardelka.

Náklady na úklid odpadu kolem cest přitom nejsou zrovna malé a peníze pak chybí při opravách silnic. „Za loňský rok nás úklid odpadků přišel na milion tři sta osmdesát tisíc korun. Od letošního března, kdy jsme po zimě s úklidem začali, už se náklady vyšplhaly na dvě stě sedm tisíc korun. Tyto peníze nám pak chybí při opravách cest," dodal Gardelka.

Odpadky kolem cest vadí hlavně lidem, kteří kolem nich chodí každý den třeba do práce. „Chodím hodně pěšky, takže si nepořádku všímám možná víc než lidé, kteří jedou autem. Je to opravdu smutné. Když jsem jel loni stopem do Francie, tak jsem na západě cestou neviděl ani papírek u silnice, ale u nás je to opravdu hrůza," sdělil Dominik Leznar z Vyškova.

Také Bučovice se momentálně potýkají s černou skládkou, konkrétně u Klobouček. „Informovala nás o ní městská policie. Celá věc je teď v řešení, a pokud se nenajde původce, zaplatí úklid město. Původce černé skládky často dopadneme, třeba díky svědectví lidí," informoval vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu Bučovice Miloslav Babyrád.

Na Bučovicku mají lidé možnost svůj odpad bezplatně uložit do sběrného dvora, přesto černé skládky vznikají i nadále. „Na našem sběrném dvoře je zpoplatněné jen uložení pneumatik a stavební suti, ostatní odpad můžou lidé odkládat zdarma. Přesto jsou někteří nepoučitelní a černé skládky vznikají stále," dodal Babyrád.

Ve Slavkově u Brna bojují proti černým skládkám tak, že se snaží zabránit jejich vzniku už od počátku. „Skládky vznikají tak, že se na nějakém místě objeví třeba pytel s odpadky a další lidé jen odpad přihazují, až se skládka rozroste do rozsáhlých rozměrů. Jakmile tedy dostaneme informaci o takovém místě, odpad hned odvezeme, a skládka se tak nestačí rozrůst," řekl ředitel technických služeb města Slavkova u Brna Radoslav Lánský.

Lidé ze Slavkovska jsou podle něj ve vyhazování odpadů ukázněnější. Černé skládky v přírodě u Slavkova vznikají jen minimálně nebo vůbec. Některým lidem se ale nechce dopravovat svůj odpad na sběrný dvůr, a tak odpadky zůstávají často na místech určených pro kontejnery na tříděný odpad. „Technické služby sice musí odpad, který na sběrná místa nepatří, uklízet, ale je to rozhodně lepší, než aby ho lidé vyhazovali třeba do lesa," dodal Lánský.

PAVEL KUDLIČKA