„Jenomže máme na starost asi jedenáct tisíc kilometrů vodních toků, takže v takovém množství je dosažení jejich úplné čistoty nezvládnutelné. Snažíme se ale být maximálně efektivní," přiblížila mluvčí státního podniku Gabriela Tomíčková.

Proto Povodí Moravy spolupracuje s ekology a dobrovolníky, kteří se o pořádek v řekách starají. Společnost ovšem reaguje také na výzvy jednotlivců, kterým výhled z okna domů hyzdí nepořádek ve vodě. „Většinou volají ne přímo k nám, ale na naše pobočky, a domlouvají se s tamními pracovníky, kteří na místo vysílají techniky. Ti situaci obhlédnou, a pokud je to v jejich silách, odpad také odstraní," popsala postup Tomíčková.

Podle některých rybářů, které nepořádek v řekách také trápí, jde o problém, se kterým bojují odnepaměti. „Odpad v řekách bude vždy. Můžou za něj nejenom opilci a neukázněná mládež, ale i takoví, pro které je cesta k nim kratší než na sběrný dvůr," zmínil například sportovní rybář Radek Polách. O odklizení by se podle něj měl postarat stát. „Mohl by organizovat pravidelná plošná čištění a využít třeba těch, kteří jsou dlouhodobě bez práce," naznačil Polách.

Podle něj někdy trvá i dlouhé roky, než se situací začne někdo zabývat. „A obvykle je to až na základě upozornění z řad obyvatel nebo díky snaze ekologů a dobrovolníků," poukázal Polách.

Běžní obyvatelé jsou naopak přesvědčení, že o nepořádek v řekách by se měla starat také města. „A to hlavně ve spolupráci s místními ekology a ochranáři. Mělo by to přece být součástí jejich práce," podotkl třeba Vyškovan Petr Kučera.

Někteří zase tvrdí, že odpadky ve vodě by u svých domů měli likvidovat obyvatelé. „Já mít před domem v řece něco takového, jako je například tady v Hané kolečková židle, dávno bych ji odstranila. Za takovou vizitku by se lidé měli stydět. Samozřejmě ale je to také o snaze měst a státních úředníků," řekla zase kolemjdoucí Hana Nová.

Podle mluvčí Tomíčkové Povodí Moravy spolupracuje právě také s městskými zastupiteli, jejichž prostřednictvím kontaktuje zodpovědné orgány.