Hrbata měl na starost péči o válečné veterány, armádní školství, sport nebo válečné hroby. „Ministr obrany poděkoval Michaelu Hrbatovi za odvedenou práci ve funkci náměstka a předložil mu nabídku na jiné pracovní uplatnění v resortu. Současně vyjádřil přesvědčení, že nová náměstkyně úspěšně dokončí aktuální úkoly v oblasti personálního a platového zabezpečení vojáků z povolání," informovala ředitelka odboru komunikace a propagace resortu Mira Třebická.

Hrbata byl náměstkem od roku 2010, kdy stál v čele resortu Alexandr Vondra. Důvod jeho odvolání ministerstvo neprozradilo. „Je to věc pana ministra, který si vybírá své spolupracovníky," řekl pouze mluvčí resortu Jan Pejšek.

Ani bývalý poslanec Hrbata, který je místopředsedou jihomoravských občanských demokratů a předsedou Oblastního sdružení ODS ve Vyškově, důvody svého odvolání nesdělil. Zda novou funkci přijme, prý neví. „Mé další setrvání na ministerstvu je stále v řešení," řekl Hrbata, který je například členem Státní volební komise nebo usedá v dozorčí radě Českých drah.