Jak vysvětlil představitel odpůrců Jiří Sekvenc, bude to znamenat výrazné omezení bezpečnosti. „Podle vyjádření příslušných odborů města musí být vychýlená cyklostezka a vybudovaný další pevný ostrůvek na hlavním průtahu. Tím se zhorší dopravní situace, bezpečnost provozu na silnici i cyklostezce a ubudou také parkovací místa,“ přiblížil Sekvenc.

Podle obyvatel přitom existuje možnost jiného připojení cesty. A to ze spodní části pozemků, příjezd by byl tedy z opačné strany, než je nyní v plánu. „Jsme domluvení s vlastníky pozemků a ti souhlasili, že pro vybudování cesty odprodají část svých parcel,“ poukázal na zasedání zastupitelstva, kde odpůrci vystoupili, další z obyvatel Petr Grmela

Konec první etapy oprav: Bonapartu vrátili věžičku
Konec první etapy oprav: Bonapartu vrátili věžičku

STAROSTA? PRO I PROTI

Obyvatelé Nouzky podepsali protestní petici. Mezi podpisy figuruje i jméno starosty Vyškova Karla Jurky. „V září město na základě rozhodnutí policie, odboru dopravy a dalších dotčených orgánů vydalo souhlas s výstavbou čtyř rodinných domů. V závěru roku Jiří Sekvenc požádal radu o zastavení souhlasu. Jako obyvatel města jsem sice petici podepsal, ale coby starosta jsem radě musel doporučit, aby ho neodvolala,“ uvedl Jurka.

Důvodem je stanovisko právníků. „Kdyby investor zažaloval město o ušlý zisk, nejspíš by vyhrál. Tím bychom způsobili škodu městu a vzhledem k tomu, že o tom víme dopředu, tak by nás mohla vyšetřovat policie kvůli trestnému činu,“ dodal.

Záležitost tak stojí na investorovi. Jak uvedl Dalibor Krejčí, který je zplnomocněný majitel pozemků k jednání, řešení zadní cestou zvažovali už na začátku. „Z odboru územního plánování jsem se dozvěděl, že už v minulosti majitelé prodej pozemků odmítli. Jedinou variantou tak bylo napojení předem na silnici v Brněnské. K tomu máme zhruba pětatřicet souhlasů úřadů a dotčených orgánů,“ sdělil.

Dodal, že v řešení spojení k domům zadní cestou problém nevidí. Potíže spatřuje v termínech. „Věc už řešíme osm měsíců. Nemůžu čekat se stavbou další tři roky. Jsme schopni vše pozastavit, pokud se do nějakého časového horizontu, například do konce roku, vyřeší,“ nabídl kompromis.

Ilustrační fotografie.
Mladý dělník v Dražovicích zemřel pod koly bagru