Ta podle svých slov mluvila minulý týden s insolvenčním správcem, který se nyní o Polívkovu farma stará, ale žádnou oficiální informaci o otevření nedostala. Že se však našel někdo, jenž má areál začít znovu provozovat, potvrdila koncipientka advokátní kanceláře zastupující v případu brněnskou stavební firmu Kaláb Michaela Zouharová. „Vím, že se farma má znovu otevírat a že je konkrétní zájemce. Fungovat by měl celý areál. Bližší informace však nemám a paní advokátka je na dovolené v zahraničí," potvrdila Zouharová.

Podle jednoho z věřitelů, Regionální rady soudržnosti Jihovýchod, nyní na farmě panuje čilý pracovní ruch. „Podle nejčerstvějších informací, které máme od insolvenčního správce, se v současné době připravuje otevření restaurace a rozšíření provozu hotelu. V jaké kapacitě, to ovšem nevíme. Nyní zaměstnanci uklízejí a dělají se drobné opravy," infomovala mluvčí Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod Kateřina Dobešová s tím, že otevření je naplánované na nejbližší dny.

Podle dohody

Jednatel společnosti Kaláb, která na podzim loňského roku podala kvůli dluhu farmy návrh na insolvenci, Tomáš Kaláb, připomněl, že taková byla dohoda věřitelů. „Máme zájem o to, aby areál začal co nejdřív fungovat, alespoň minimalisticky. Chtěli jsme ho tedy nabídnout za symbolický nájem. Také jsme domluvení, že insolvenčnímu správci poskytneme ještě nějakou menší půjčku, aby mohl odstranit některé nedostatky farmy důležité pro její provoz. A my jako stavební firma tam ještě uděláme několik úprav, aby byl objekt pro případného zájemce o koupi co nejatraktivnější," popsal plánovaný postup Kaláb.

Že má být areál znovu otevřený, vítají místní. „Farma do Olšan patří a přitahuje sem turisty. Bez ní by tady bylo mrtvo. Občas jsem do restaurace zavítala, je to tam pěkné, útulné. Byla by škoda, kdyby zůstala zavřená," je přesvědčená obyvatelka obce, která nechtěla uvést jméno.

Podobný názor má i vedení obce, které navíc farma zvyšovala rozpočet. „Platili nám běžné poplatky stanovené vyhláškami, například z ubytování nebo ze vstupného. Dluh, který farma vůči obci měla, byl minimální, ani ne dvoutisícový," zmínila před časem olšanská starostka.

Farma známého herce se dostala do problémů poté, co nezaplatila zhruba osmimilionový dluh brněnské společnosti Kaláb, která pro ni dělala stavební práce. Vedení farmy zaplatilo jen ty peníze, které získalo z dotací. Krajský soud rozhodl v březnu o jejím úpadku, o měsíc později pak o konkurzu. Podle soudce Martina Hejdy šlo o jediné možné řešení současné situace podniku. Oddlužení nebo reorganizace nepřipadaly v úvahu.