Nemocnice jako taková podle něj v těžké zkoušce obstála. Chválí své zaměstnance, kteří se museli vyrovnávat s velkým tlakem. Současný vývoj mu dělá radost, ale krotí přehnaný optimismus.

Do jaké míry jste museli kvůli vládním opatřením omezit operační zákroky?

Objektivně lze konstatovat, že v souladu s opatřením ministerstva zdravotnictví byla nemocnice nucena provádět pouze akutní a neodkladné operační výkony. Byly to tedy zejména zákroky chirurgické, gynekologické, onkologické, ale také úrazy.

Vyškovská zoo je uzavřená návštěvníkům už více jak měsíc. Život zvířat, tam však plyne dál i bez nich.
Zvířata opět živě. Zoopark ve Vyškově otevře lidem brány už v pátek

Jak to ovlivnilo počet operací oproti normálnímu stavu?

Elektivní výkony musely být odloženy, z tohoto důvodu očekáváme pokles proti loňskému roku asi pětadvacet až třicet procent. S platností od sedmnáctého dubna ale obnovila nemocnice poskytování veškeré zdravotní péče.

Věnovali jste se i běžným, ale závažným zákrokům, jako je třeba operace slepého střeva nebo kloubů?

Operace slepého střeva, neboli appendektomie, je akutní chirurgický výkon, který byl tedy prováděn zcela běžně i v nouzovém režimu. Stejně byly řešeny třeba úrazy kolene. Plánované artroskopie kloubů byly ovšem odloženy.

Jak krizová situace ovlivnila například krevní odběry? Nepocítili jste kvůli omezením její nedostatek?

Odběr krve probíhal do poloviny března v běžném režimu, k omezení došlo v druhé polovině března a v dubnu. V této době byl ale z důvodu poklesu menší zájem ze strany klinických oborů včetně odběratelů Fakultní nemocnice Brno a Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Naše nemocnice proto měla pokryty vlastní potřeby a nedostatkem netrpěla.

Zámek Slavkov se nachází přímo v centru města.
Zámek v květnu otevřou i ve Slavkově. V přízemí zahájí výstavy

Jak jste na tom aktuálně s dostupností ochranných pomůcek jako roušky nebo respirátory?

Potřeba ochranných osobních prostředků je vykryta dostatečně na nezbytnou dobu i se zahrnutím našich zásob.

Byly přesto nějaká období, kdy jste cítili jejich nedostatek?

Nedostatkem ochranných osobních pomůcek trpěla naše nemocnice především v počátcích pandemie tak jako všechna zdravotnická zařízení v Česku.

Jak jste tento stav řešili?

Zásoby ochranných prostředků byly postupně doplňovány ze zdrojů Jihomoravského kraje a Ministerstva zdravotnictví. Podstatnou část však nemocnice pořídila z vlastní iniciativy a z vlastních finančních prostředků. Je třeba také zmínit řadu dárců od firem přes fyzické osoby, kterým je za to třeba velmi poděkovat.

Od pondělí mohou otevřít i posilovny a fitness centra. Lidé v nich však musí nosit roušky. Nevyužijí ani sprchy.
Je vidět, že na vládě nikdo necvičí, říká majitel fitness centra

Jak se zdravotníci ve vyškovské nemocnici celkově vyrovnávali se situací?

Během pandemie jsou na zaměstnance všech nemocnic kladeny vysoké pracovní i morální požadavky, se kterými jsou nuceni se každodenně vyrovnávat. Naši zaměstnanci se s nimi vypořádali velice zodpovědně, jsou to dokonalí profesionálové.

Věříte, že máte to nejhorší už za sebou?

Aktuálně sledujeme bedlivě epidemiologickou situaci nejen v okrese Vyškov, ale v celé České republice. Potvrdilo se, že opatření nastavená v Nemocnici Vyškov jsou účinná, ale jsme velmi obezřetní k hodnocení dalšího vývoje epidemie.