Město hodlá začít s dvaadvaceti sochami, které jsou v havarijním stavu. „Nejvíce zničené jsou ty venkovní. Zařadíme je do plánu oprav města na příští rok,“ informovala mluvčí Slavkova u Brna, kterému zámek patří, Veronika Slámová.

Ilustrační foto.
Donedávna se mohla zřítit. Nyní už je část dražovické hřbitovní zdi jako nová

Sochy slavkovského zámku
· Soch je celkem 64, nejčastěji zobrazují mytologické postavy
· Vznikly na počátku 18. století v barokním stylu.
· Autory jsou Giovanni Giuliani a Ignác Lengelacher.
· V 70. letech minulého století prošly posledními rozsáhlými opravami.
· Už několik let jsou na seznamu ohrožených kulturních památek.
· V současnosti je 22 sochv havarijním stavu.
· Město, kterému od loňského podzimu díla oficiálně patří, do jejich oprav investuje přes 9 milionů korun.


Náklady na opravu jedné sochy by neměly přesáhnout dvě stě tisíc korun. „Počítáme s tím, že do soch v havarijním stavu investujeme v příštích dvou letech okolo pěti milionů korun,“ odhadovala Slámová.


O dotace budou Slavkovští žádat ministerstvo kultury. „Peníze mohou získat z programu pro restaurování kulturních památek, které jsou zpřístupněné veřejnosti,“ poradila mluvčí ministerstva Simona Cigánková.


Na obnovu soch mohou přispět také lidé, a to nejen ze Slavkova. Město totiž už o letních prázdninách odstartovalo veřejnou sbírku. „K dnešku lidé darovali dvaačtyřicet tisíc korun,“ sdělila Slámová.


Nápad uspořádat sbírku se obyvatelům Slavkova většinou líbí. „Je to dobře, protože zámek a sochy jsou nejdůležitějšími památkami města. Rád na ně přispěji,“ reagoval například Michal Kučera.

Slavkovská radnice
Radnice ve Slavkově bude mít zpět původní tvář

Jak na tom sochy jsou, zjišťovali restaurátoři při rozsáhlém průzkumu, který začal v srpnu. „Nejprve je nutné sochy zpevnit a vyčistit. To je činnost, kterou laik ani nepozná, ale zabere spoustu času a úsilí,“ řekl restaurátor Josef Červinka.


Teprve poté přijde na řadu obnova poškozených míst. „To bude těžký úkol. Některým sochám chybí různé části těla, například kus obličeje nebo ruce. Jsou to díla špičkových sochařů a bude složité jejich styl napodobit,“ zamýšlel se.


Ještě loni na podzim nebylo jasné, komu sochy v areálu zámku vlastně patří. Vlastnictví města potvrdilo až rozhodnutí vyškovského soudu. Teprve poté se začali opravami soch zabývat zastupitelé města.

Ilustrační foto
Lepších chodníků se Habrovanští dočkají až v příštím roce


ADAM LUKŮVKA