„Projekt už leží na stavebním odboru města a čekáme s ním na stavební povolení. Revitalizace se týká celého náměstí včetně plochy, kde jsme před třemi roky bourali. Aktuálně nás v tom ale brzdí hlavně předražené ceny stavebních materiálů, které v poslední době rychle rostly,“ vysvětlil na dotaz redakce ivanovický starosta Vlastislav Drobílek.

Starosta Ivanovic na Hané Vlastislav Drobílek.
Školku rozšíříme v Ivanovicích i Chvalkovicích, říká starosta Drobílek

REVITALIZACE PALACKÉHO NÁMĚSTÍ

* Zahrnuje především nový park a komunitní dům.
* Využívá také prostoru po demolici.
* Město projekt uskuteční postupně.
* Přednost má park.
* Komunitní dům brzdí růst nákladů.

Zásadní prodražení se týká především budoucího komunitního domu. „Zatímco podle původních odhadů dosahovaly náklady na jeho výstavbu zhruba na čtyřiatřicet milionů korun, nyní mohou narůst až na padesát. Přednost má proto park, budeme pracovat postupně,“ uvedl starosta..

Dramatické zdražení materiálu komplikuje projekty i jinde na jihu Moravy. „Souvisí to s pandemií, ale je to souhra více okolností. Ceny některých materiálů narostly v násobcích. Jedná se ale pouze o přechodnou záležitost. S oživením ekonomiky po pandemii náklady rychle narostly,“ vysvětlil ekonom Lukáš Kovanda.

Vize radnice má mezi lidmi pozitivní ohlas. „Na náměstí takové změny uvítám,“ sdělila třeba Lucie Broučková. Oslovení místní si cenily především rozšíření zeleně v Ivanovicích, které očekávají od parku na Palackého náměstí.

„V plánu jsou ale i další investice. Týkají se například rekonstrukcí chodníků. Komplikací tam pro nás ale jsou sloupy elektrického vedení, spolupracujeme kvůli tomu s energetickou společností E.ON. Jsme s nimi domluvení, že vedení schovají do dlažby,“ vysvětloval Drobílek.

Kostel svatého Mikuláše v Letonicích.
Oprava kostela svatého Mikuláše v Letonicích míří do finále, podívejte se

Budoucnost komunitního domu ale zůstane zatím otevřená. „Bude záležet na aktuálním vývoji cen a na našich finančních možnostech. Uvidíme, jestli bude možná třeba domluva s nějakým developerem,“ uvažoval starosta.

Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Zdroj: DeníkRevitalizaci Palackého náměstí připravuje město už roky. Zahrnuje výměnu různých zastaralých prvků, vysazování mladých stromů. Autoři návrhu řešení pracují také s uvolněním místa po třech zbořených domech před místní budovou pošty. Obyvatelé Ivanovic se s plány v uplynulém období už seznamovali na veřejné prezentaci.