„Provoz jsme zahájili před několika dny. Z průzkumu víme, že zájem bude asi slabší než obvykle. Oproti minulému roku zatím máme objednávek méně. Ale provoz jsme zahájili o čtrnáct dní dřív než loni, už se nám hlásili zájemci, a to hlavně díky letošnímu teplému počasí," uvedl za kozlanskou obecní pálenici starosta Karel Pospíšil.

Protože jde o začátek sezony, jaká bude situace například u modrého ovoce, ještě podle něj nelze určit. „Švestky se totiž často pálí třeba až v zimě. Pokud bude menší zájem i v jejich případě, může to zkrátit celou sezonu. Loni jsme končili začátkem března, letos to může být klidně dřív," naznačil Pospíšil.

I v bučovické místní části Kloboučky lidé mohli díky teplému počasí a rychle vyzrálému ovoci vozit nádoby s úrodou dřív, než bývá běžné. Tamní pálenice také zahájila sezonu o dva týdny dřív než loni a na nedostatek zákazníků si její pracovníci zatím nestěžují. „Zprávy o stavu letošní sklizně samozřejmě sledujeme. Klientů budeme mít pořád zhruba stejně, ale ovoce, které k nám lidé vozí, je méně, takže ani pálenky letos tolik nebude," poznamenal Oto Potěšil z pálenice v Kloboučkách.

Podle něj ale začátek sezony nebyl posunutý kvůli rychlejšímu vyzrání kvasu. „Za takových veder, jaká donedávna panovala, kvasí logicky dřív. Správně by měl být ve stálé teplotě, a to do nějakých osmnácti stupňů. Ale zkušení pěstitelé to vědí, takže v tomto důvod dřívějšího zahájení sezony nevidím," dodal Potěšil.

Že úroda letos nenaplnila očekávání, potvrzuje i předseda vyškovských zahrádkářů Jaroslav Kolečkář. „Je to zatím špatné. Samozřejmě záleží i na konkrétní poloze sadu nebo zahrady, ale obecně lze říct, že když stromy kvetly a bylo potřeba opylovat, pršelo. A potom, když stromy nasazovaly, přišly na dva dny mrazíky a bylo po všem. Minulý rok byl výborný, to se s letoškem vůbec nedá srovnávat," prohlásil už dříve Kolečkář.

Jeho slova potvrzuje také Jan Dostál, který provozuje pálenici v Heršpicích. „Meruňky, švestky, všechno je to letos slabé. Tento rok očekávám malý zájem o pálení. Slyšel jsem, že ovoce bude polovina, ale osobně si myslím, že někde ani to ne. S pálením už jsem začal, lidé ze začátku nosili především třešně. Těch se sice docela urodilo, ale zase je nikdo nechtěl trhat, protože je to dost pracné," posteskl si Dostál.

Právě třešně a meruňky jsou nyní tím ovocem, které na začátku sezony dávají pěstitelé do kotlů nejčastěji. „Zpočátku je největší zájem o třešně, potom přijdou na řadu meruňky, švestky a tak dále. Ale lidé dnes pálí i špendlíky, hrušky a vlastně veškeré ovoce. Letos třeba očekáváme, že ztráty na meruňkách nebo švestkách částečně pokryjí zase jablka, kterých je tentokrát dostatek," řekl Potěšil.

Jak se ovšem provozovatelé pálenic shodují, může kvalita letošní pálenky překonat loňskou. „Jediné plus vidím právě v lepší kvalitě ovoce, protože loňská, ačkoliv bylo všeho moc, nebyla dostatečně uzrálá," poznamenal Dostál.

S tím souhlasí i Jan Kolařík, provozující pálenici v Nesovicích. „Chodívám na různé košty pálenek, a musím říct, že těm loňským vzorkům něco chybělo. Co do množství se jednalo o vynikající rok, ale kvalita nebyla nejlepší. Letos očekávám, že to bude přesně naopak. Pálenky bude méně, zato chuťově by mohla být vynikající," zakončil Kolařík.

JAN JURÁK