VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Palírny jedou na plný výkon - reportáž

Orlovice - Nezaměnitelný odér alkoholu už před vraty hlásí, že vstupuji do pálenice. Hned na první pohled je vidět, že tu panuje pěkný frmol. V orlovické palírně jedou hned dvě soupravy současně. Obě jsou plně vytížené.

14.12.2007
SDÍLEJ:

Miroslav Maisner nad čerstvou pálenkou.Foto: DENÍK/Šárka Dubská

„Jedeme dennodenně, i o sobotách a nedělích na plný výkon. Začali jsme v polovině července a minimálně do konce roku máme o práci postaráno,“ říká Lenka Kroupová z rodinného podniku.

Jako první začali lidé pálit třešně a višně. „Měli jsme i hodně meruněk a broskví. Pak jsme přešli na letní hrušky a ovocné směsi a poté přišla na řadu jablka. V současné době zpracováváme zejména švestky. Letos si v našem okolí lidé na nedostatek ovoce nestěžovali. Vypálili jsme už tisíce litrů,“ vypočítává Kroupová a odběhne zkontrolovat kvas.

Zatímco v Čechách je zvykem ovoce posbírat do sudů a rovnou odvést do pálenic, kde na něj dohlížejí už odborníci, správný Moravák si kvas, po moravsku mač, ohlídá sám.

„Pořádný kvas má být polotekutý. Švestky a meruňky se úplně rozpadnou, ale ostatní ovoce většinou musíme ředit, aby to správně teklo,“ vysvětluje Kroupová a měří cukroměrem, jaký má kvas zbytkový cukr.

Ovoce by mělo v sudu zrát šest týdnů při teplotě kolem patnácti stupňů a lidé ho doslazují.

Jablečný mač Miroslava Maisnera z Rybníčku je v pořádku, a tak ho nalévá do zásobníku. Jakmile se ovoce zahřeje, voda spolu s lihem kondenzuje v chladiči. Ještě jednou ji pracovníci pálenice přepálí a průzračná voňavá tekutina už teče pramínkem do kastrolu.

Maisner ochutnává už několikátou štamprli a nabízí i mně. Mám pocit, že mi hrdlem protekla kyselina. Kroupová honem nabízí sodovku na zapití. „Nedivte se, vždyť je to šedesátka,“ říká pracovnice.

Šťastný majitel jablečné pálenky mi vnucuje už třetí štamprli. Čtvrtou tentokrát odmítám velmi důrazně. Maisner to naštěstí bere sportovně. „Někdy je velmi těžké nabídky odrážet. Chlapi nechápou, že takových zákazníků tu máme denně několik. V práci se pít alkohol nesmí,“ říká Kroupová a ověřuje kvalitu Maisnerova jabčáku usrknutím z čajové lžičky.

Hotový výrobek pak ředí neperlivou vodou na přijatelný stupeň. Síla pálenky se většinou pohybuje mezi dvaapadesáti a čtyřiapadesáti stupni alkoholu. Švestková může být silnější, u jablek a hrušek stačí i dvaapadesát stupňů, protože lépe vynikne ovocná chuť.

Maisner si nechává čtyřiapadesátku. Jeho kalvádos má výrazně ovocnou a příjemnou chuť. Z palírny odchází spokojený. A do vrat už najíždí další auto s přívěsem plným beček.

14.12.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Brusič nástrojů a kovů 12 500 Kč

Brusiči nástrojů a kovů Brusič. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12500 kč, mzda max. 12600 kč. Volných pracovních míst: 8. Poznámka: POŽADAVKY: vzdělání nerozhoduje, fyzická zdatnost, zdravotní způsobilost, zodpovědnost a spolehlivost, POPIS PRÁCE: PP na dobu určitou, těžká fyzická práce-manipulace s břemeny 15 kg, KONTAKT: Olah Ivan, tel.: 774 750 407, Út-St 13-15 hod nebo osobně každou středu na adrese Hronova 1078, 395 01 Pracov v době 13-15 hod. Pracoviště: Euro agentur czech s.r.o. rousínov, Mlékařská, č.p. 841, 683 01 Rousínov u Vyškova. Informace: Ivan Olah, +420 774 750 407.

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 16 990 Kč

Číšníci a servírky Ćíšník/servírka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16990 kč, mzda max. 19700 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: POŽADAVKY: vzdělání vyučení, POPIS PRÁCE: PP na dobu neurčitou, vhodné i pro absolventy, ZAMĚSTNAVATEL NABÍZÍ: zvýhodněné stravování, KONTAKT: Petrášová Lara, tel.: 778 082 275, e-mail: office@hotel-arkada.cz. Pracoviště: Sarda medtech, s.r.o., prac. bučovice, náměstí Svobody, č.p. 32, 685 01 Bučovice. Informace: Lara Petrášová, +420 778 082 275.

Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 80 Kč

Uklízeči a pomocníci v ubytovacích a vzdělávacích zařízeních Uklidový/á pracovník/ce. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 80 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POŽADAVKY: vzdělání nerozhoduje, POPIS PRÁCE: DPP nebo DPČ na dlouhodobou spolupráci, úvazek 12 hod/týden-3 dny v týdnu po 4 hodinách, vhodné i pro absolventy a OZZ, úklid ubytovny, KONTAKT: Roučková Renata, tel.: 724 778 220, Po-Pá 8-10 hod. Pracoviště: Skr stav, s.r.o. slavkov, Nádražní, č.p. 395, 684 01 Slavkov u Brna. Informace: Renata Roučková, +420 724 778 220.

Výroba - Výroba Zámečníci strojů 18 000 Kč

Zámečníci strojů Zámečníci strojů. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: Požadavky: vzdělání vyučení, Popis práce: HPP, Kontakt: Vavrouchová Eva Mgr., tel.: 517 321 069, e-mail: vavrouchova@hestego.cz. Pracoviště: Hestego a.s., Na Nouzce, č.p. 470, 682 01 Vyškov 1. Informace: Eva Vavrouchová, +420 517 321 069.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zámek v Moravském Krumlově. Ilustrační foto.

Moravský Krumlov přivítá Lichtenštejny. Představí jim výstavu a opravy zámku

Plánovaná modernizace počítá s rozšířením zázemí na břehu i s prostory pro dospělé návštěvníky a děti.
5

Chceme nové přístaviště na Baťově kanále, volají lidé ze Strážnice i turisté

Rozšířená realita v žaláři a dobře skrytá marihuana pro Poláky: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 18. června 2018.

Nacvičovala divadlo i s vězni. Baví mě víc hrát než režírovat, říká ochotnice

Valtice - Její přátelé chodili na divadelní zkoušky a ona chtěla trávit čas s nimi. Od počátku tisíciletí tedy zkusila hrát ochotnické divadlo. Petra Manišová z Valtic na Břeclavsku začínala jako herečka, ale dostala se až k režírování a autorské tvorbě.

Jihomoravské ragbyové derby rozhodl rozdílový hráč. Vyškovský Martin Kovář

Vyškov – Po výhře v Brně byli vyškovští ragbisté úspěšní v derby s Dragonem i na domácím trávníku. Z jasného utkání ale sami udělali drama.

Nové logo Pálavského vinobraní? Hrůza. Jako když mám dvě promile, komentují lidé

Mikulov /ANKETA/ - Pálavské vinobraní v Mikulově vyvolalo vlnu reakcí novým logem, ale také se dočkalo ocenění v britském Guardianu.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT