„Jedeme dennodenně, i o sobotách a nedělích na plný výkon. Začali jsme v polovině července a minimálně do konce roku máme o práci postaráno,“ říká Lenka Kroupová z rodinného podniku.

Jako první začali lidé pálit třešně a višně. „Měli jsme i hodně meruněk a broskví. Pak jsme přešli na letní hrušky a ovocné směsi a poté přišla na řadu jablka. V současné době zpracováváme zejména švestky. Letos si v našem okolí lidé na nedostatek ovoce nestěžovali. Vypálili jsme už tisíce litrů,“ vypočítává Kroupová a odběhne zkontrolovat kvas.

Zatímco v Čechách je zvykem ovoce posbírat do sudů a rovnou odvést do pálenic, kde na něj dohlížejí už odborníci, správný Moravák si kvas, po moravsku mač, ohlídá sám.

„Pořádný kvas má být polotekutý. Švestky a meruňky se úplně rozpadnou, ale ostatní ovoce většinou musíme ředit, aby to správně teklo,“ vysvětluje Kroupová a měří cukroměrem, jaký má kvas zbytkový cukr.

Ovoce by mělo v sudu zrát šest týdnů při teplotě kolem patnácti stupňů a lidé ho doslazují.

Jablečný mač Miroslava Maisnera z Rybníčku je v pořádku, a tak ho nalévá do zásobníku. Jakmile se ovoce zahřeje, voda spolu s lihem kondenzuje v chladiči. Ještě jednou ji pracovníci pálenice přepálí a průzračná voňavá tekutina už teče pramínkem do kastrolu.

Maisner ochutnává už několikátou štamprli a nabízí i mně. Mám pocit, že mi hrdlem protekla kyselina. Kroupová honem nabízí sodovku na zapití. „Nedivte se, vždyť je to šedesátka,“ říká pracovnice.

Šťastný majitel jablečné pálenky mi vnucuje už třetí štamprli. Čtvrtou tentokrát odmítám velmi důrazně. Maisner to naštěstí bere sportovně. „Někdy je velmi těžké nabídky odrážet. Chlapi nechápou, že takových zákazníků tu máme denně několik. V práci se pít alkohol nesmí,“ říká Kroupová a ověřuje kvalitu Maisnerova jabčáku usrknutím z čajové lžičky.

Hotový výrobek pak ředí neperlivou vodou na přijatelný stupeň. Síla pálenky se většinou pohybuje mezi dvaapadesáti a čtyřiapadesáti stupni alkoholu. Švestková může být silnější, u jablek a hrušek stačí i dvaapadesát stupňů, protože lépe vynikne ovocná chuť.

Maisner si nechává čtyřiapadesátku. Jeho kalvádos má výrazně ovocnou a příjemnou chuť. Z palírny odchází spokojený. A do vrat už najíždí další auto s přívěsem plným beček.