Do plánovaných nových bytů se nastěhují senioři a zdravotně znevýhodnění obyvatelé. „Důležité však také je, že se konečně pohne s rekonstrukcí dlouhodobě chátrajících domů, které jsou ve velmi špatném stavu. Týká se to nejen jejich vzhledu, ale také statiky,“ informoval starosta.

Na opravu historické stavby využije město 7,3 milionu korun od ministerstva pro místní rozvoj. „Vyjednali jsme také šest milionů korun z rozpočtu Jihomoravského kraje,“ dodal Horák.

Dům vznikl po přestavbě starší pozdně středověké stavby po roce 1882 uvnitř hlavní městské zástavby. Jako „Besední dům“ sloužil dle památkářů k činnosti mnoha místních kulturních spolků.

Čokoládový festival ve Slavkově u Brna, 12. a 13. 9. 2020.
OBRAZEM: Milovníci čokolády v sedmém nebi. Na čokofestivalu ve Slavkově

Na minulost domu vzpomínají s nostalgií mnozí místní obyvatelé. „Dnes je na něj hrozný pohled. Stavu budovy nepomáhá ani to, že je u tak frekventované silnice. Snad se městu povede, aby se stal zase dominantou,“ svěřila se před časem Jarmila Hrubá z Bučovic.

V minulosti se uvažovalo, že dům v ulici stavaři zboří, aby vytvořili prostor pro stavbu nové prodejny Lidl. Tyto plány se nenaplnily, protože před třinácti lety se budova stala památkou.

Tehdejší vedení Bučovic proti tomu protestovalo, ale stát rozhodl v jeho neprospěch. Podle jeho zástupců totiž patřil dům k důležitým urbanistickým prvkům pro celé město.