VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pamlsková vyhláška: školní bufet nabídne místo sladkých tyčinek zdravé pomazánky

Sloup – Pomazánka z červené řepy, šunková, tuňáková, mrkvová nebo z červené čočky. Vše namazané na zdravém pečivu a vkusně ozdobené kousky zeleniny a ovoce. Jako sladká tečka nakonec pak jogurtový dezert. Při pohledu na pestrobarevné dobroty připravené ve školní jídelně ve Sloupě se sbíhaly sliny. V pátek o velké přestávce se v jídelně scházejí zaměstnanci školy, aby vše ochutnali. Nejpovedenější produkty chce totiž vedení nabízet ve školním bufetu.

4.3.2017
SDÍLEJ:

Ve školním bufetu ve Sloupě nabídnou zdravé pomazánky, které vyhovují takzvané pamlskové vyhlášce. V pátek je testovali pracovníci školy.Foto: VLP / Paroulková Leona

Místo sladkých tyčinek, slaných brambůrek a dalších pochutin, které nyní ve školách zakazuje pamlsková vyhláška. „Známkujte jako v hodinách, od jedničky do pětky,“ vybízí ředitel školy Pavel Dočekal.

Angličtinář a zeměpisář Jan Komárek má brzy jasno. „Nejvíc mi chutnala šunková pěna. Výborná byla i mrkvová pomazánka a netradiční čočková. Snad si je oblíbí i děti,“ hodnotí učitel.

Všechny připravené produkty schválila nutriční specialistka a vyhovují vyhlášce. „Přemýšleli jsme, jak vyhlášce vyhovět. Kdybychom bufet zavřeli, děti by stejně nakupovaly nezdravé věci kousek od školy. Rozhodli jsme se radši hledat cestu, jak nabídnout svačiny, které jim budou chutnat,“ vysvětluje ředitel.

Škola proto oslovila lahůdkářství Antonína Nečase v nedalekém Vavřinci. „Vzápětí nám tam připravili sortiment pěti pomazánek a jednoho dezertu včetně pečiva. Vše si nechali schválit od výživové poradkyně,“ popisuje ředitel.

Brzy chtějí vybrané pomazánky v bufetu, který provozuje sama škola, nabízet. Postupně plánují přidat další zdravé svačiny. „Věřím, že děti zjistí, že i zdravé věci mohou být dobré a budou je kupovat,“ dodává ředitel školy.

Školní bufety? Brambůrky a kolu si školáci kupují jinde

Blanensko, Vyškovsko – Čipsy, čokoládové tyčinky nebo slazené limonády. Ze školních bufetů tyto nezdravé potraviny sice zmizely, jenže děti je o přestávkách jedí dál.

Pamlsková vyhláška
• Hlavní cíl tzv. pamlskové vyhlášky je zlepšování stravovacích návyků žáků základních škol a prvního stupně víceletých gymnázií.
• Platí od začátku září 2016.
• Od ledna 2017 dodržování vyhlášky sledují kontroly.
• Ve školních bufetech lze možné prodávat pouze potraviny, které odpovídají výživovým složením zásadám zdravé výživy.
• Zakázané jsou energetické nápoje, výrobky obsahující kofein (kromě čaje), umělá sladidla, v bagetách nesmí být kečup a majonéza. Na některé výrobky je stanovený limit cukru i soli.

Třeba podle ředitele vyškovské základní školy Letní pole Jiřího Sochora se stačí o první přestávce projít po chodbách. „Děti si nosí nejčastěji brambůrky a slazené pití,“ konstatoval ředitel.

Podle ředitele blanenské základní školy Tomáše Garrigua Masaryka nebylo moudré přehodit na školy zodpovědnost za vyvážené stravování dětí. „Vyhláška je podle mě nesmysl. Není v silách školy uhlídat, co kdo jí. Jsme v centru města, žáci si můžou klidně koupit něco v okolních obchodech,“ poukázal ředitel základní školy Tomáše Garrigue Masaryka Pavel Nezval.

Některé školní bufety kvůli novince zavřely. Jak už Deník Rovnost informoval, na začátku ledna skončil například školní bufet ve vyškovské základní škole Nádražní 5. „Nového provozovatele stále hledáme a nenacházíme. Za daných podmínek se to kvůli zúženému sortimentu totiž málokomu vyplatí,“ sdělila zástupkyně ředitele Iva Vassová.

Podle provozovatelů kantýn je vyhláška zbytečně přísná a mnohdy až nesmyslná. „Moc se nám nabídka potravin nezměnila, dbali jsme na zdravou výživu už dřív. Nesmíme ale prodávat džusy, protože jsou sladké. Děti ale cukr potřebují také. Nabízíme i müsli tyčinky, což jsou samé ořechy a sušené ovoce. Problém nastává ve chvíli, kdy jsou namočené v čokoládě nebo jogurtu,“ vysvětlila provozovatelka školního bufetu na vyškovské základní škole Letní pole Jarmila Matulová. Čokolády v tamní prodejně nahradily žitné a sýrové plátky a bagety.

Nad některými potravinami by přivřela oči i ředitelka Základní školy v Salmově ulici v Blansku Eva Kadrmasová. „Nevyhovuje třeba ovocný jogurt. Mléčné výrobky jsou hrozně okleštěné,“ připomněla Kadrmasová.

Dodala, že je pro, aby děti jedly zdravě. Podobně jako její kolega Nezval se ale domnívá, že odpovědnost za jejich stravovací návyky by neměla být na škole.

Ne všichni provozovatelé školních bufetů si ale stěžují. Třeba Miroslav Kopřiva, která prodává svačiny v blanenských školách, říká, že vyloženě nezdravé pokrmy dětem nenabízel ani před vyhláškou. „Prodáváme nesycené nápoje do čtyř gramů cukru a třeba grahamové rohlíky s šunkou, sýrem a salátem. Zájem o naše bufety neopadl,“ komentoval situaci Kopřiva.

Takzvaná pamlsková vyhláška vyhovuje některým rodičům. Někdy totiž nestihnou dětem nachystat vhodnou svačinu. „Jsem ráda, že v těchto případech si vyberou jen to zdravé, může se to stát každému,“ svěřila se třeba Renata Vahalová. Její děti navštěvují školu Rodkovského v Blansku.

Autor: Leona Paroulková, Karolína Štukavcová

4.3.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Hráz olšanského rybníka je opravená. Práce se chopili místní řemeslníci

Deník - Naši prvňáci

Tabla prvňáčků: představíme žáky ZŠ ve Velešovicích, Holubicích a Brankovicích

Do oka jim padla i brána od hřbitova. O víkendu řádili na Vyškovsku zloději

Vyškovsko – Kosmetické balíčky, několik holicích strojků i pět plastových lahví s pivem. To všechno si chtěl v sobotu odnést muž z jednoho z vyškovských obchodních domů. Ovšem bez zaplacení. I přesto, že prošel pokladnami, na parkovišti ho dostihla ostraha.

AKTUALIZOVÁNO

Silnice na Vyškovsku pokrylo náledí. Dvě auta se převrátila na střechu

Vyškovsko – Jedno auto na střeše u Pístovic, druhé v Hlubočanech. Řidiče na Vyškovsku v pondělí ráno potrápilo náledí, jeden skončil v nemocnici.

Jana Novotná dohrála svůj životní zápas. V pouhých 49 letech

V nedožitých padesáti letech zemřela v neděli po těžké nemoci tenistka Jana Novotná, wimbledonská vítězka z roku 1998. 

AKTUALIZOVÁNO

Pro posluchače jsme jako hodinky, vypráví ředitel Českého rozhlasu Brno Ostrý

Jižní Morava – Je Český rozhlas objektivní? Podává lidem vyvážené zpravodajství? Oceňují posluchači hojné vysílání receptů? Na podobné dotazy odpovídal v pondělí v online rozhovoru ředitel Českého rozhlasu Brno Jaromír Ostrý.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT